Vágólapra másolva!
A MÁV Rt. az éves sporttámogatás átcsoportosításával kész segíteni a Haladás Vasutas Sportegyesületnek, amelynél az APEH 30 millió forintos adótartozás miatt a múlt kedden ingóságokat foglalt le.

A cég az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra: már az adóhivatali akciót megelőző héten azzal az ajánlattal fordult a szombathelyi egyesület vezetőihez, hogy - a megszavazott éves sporttámogatási keret terhére - előleget folyósít, amiből a legszükségesebb APEH-tartozások rendezhetők.

"A MÁV Rt. továbbra is fenntartja ezt az ajánlatát" - szerepel az állásfoglalásban, amely egyúttal utal arra, hogy a vállalat döntése nyomán "elkerülhetővé válik a Haladás ingó vagyonának elárverezése, és az továbbra is az egyesület és a sportolók szolgálatában maradhat".

A tájékoztatás szerint "a MÁV szűkös anyagi helyzete ellenére továbbra is fontosnak tartja a vasutas sportegyesületek fennmaradását, ezért ennek megfelelően alakítja át sporttámogatási politikáját, mely a fokozatosság és a hosszú távú, biztonságos partneri viszony megőrzésére törekszik".

A 85 éves szombathelyi egyesület adósságállománya 62 millió forint. Az APEH mellett, illetve előtt már közszolgáltató vállalatok is lépéseket foganatosítottak a klubbal szemben, így például megszűnt a gázszolgáltatás, illetve a szemétszállítás.

A nehéz anyagi helyzet miatt körülbelül száz versenyző - köztük több válogatott - hagyta el a Haladást. Novák Tamás, a klub január óta hivatalban lévő elnöke a múlt hét elején úgy nyilatkozott, ha napokon belül 3,5 milliót ki tudnának fizetni az APEH-nek, kétéves törlesztési lehetőséget kaphatnának.

"Akkor lehetne a klubnak bevétele, azaz akkor utalhatná az önkormányzat az éves 28,5 millió forintos támogatási összegének, illetve a MÁV a 32 millió forintos üzemeltetési hozzájárulásának az időarányos részét" - mondta az elnök.