Vágólapra másolva!
A helyi szövetség korábbi főtitkára szerint a nagy meleg miatt veszélybe kerülhet a lovak élete, ha a kínai szervezők (BOCOG) nem Pekingben, hanem Hongkongban bonyolítják le a 2008-as nyári olimpia lovasversenyeit. A nemzetközi szövetség áprilisban már elutasította a BOCOG javaslatát, s most újabb ellenérv hangzott el.

"Erősen kétséges, hogy a hűvösebb klímájú európai országokból érkező lovak hozzá tudnak-e szokni az itteni forró és augusztusban rendkívül párás időjáráshoz. Könnyen lehet, hogy néhány állat elpusztulna ilyen körülmények között, főként a fárasztó versenyszámok, mint például a díjugratás és a távlovaglás miatt" - mondta Tang Pui-tat. A hongkongi szövetség nem kommentálta korábbi munkatársának véleményét.

A BOCOG áprilisban azt közölte, hogy állat-egészségügyi okok miatt kívánja Hongkongban rendezni a viadalokat. Úgy véli, a kínai fővárosban észlelt kórokozók közül több komoly veszélyt jelenthet a lovakra, melyek időleges beutaztatása a jelenlegi szabályok alapján adminisztratív akadályokba is ütközik.

Vej Vang, a szervezőbizottság főtitkára szerint Hongkong mindkét szempontból ideális megoldás lenne. "A Nemzetközi Lovassport Szövetség végrehajtó bizottsága ellenzi a helyszínmódosítást. Szeretnénk, ha a sportágunk eseményei közel maradnának Pekinghez" - fogalmazott egyértelműen Freddie Serpieri, a FEI alelnöke.

A kínaiak győztes pályázatában még az szerepelt, hogy a lovassportok számait Peking északi részében, az olimpiai falutól 34 km-re eső parkban rendeznék. Ehhez képest a negyed évvel ezelőtti javaslatuk azt jelentené, hogy a fővárostól közel négyórás repülőútra lenne a négylábúak viadala. Az ügyben a NOB végrehajtó bizottsága is hamarosan kialakítja álláspontját.

A FEI-nek ugyanakkor szintén van egy módosító indítványa, mégpedig éppen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára. A szövetség a díjlovagló csapatokban szereplők létszámát négyről háromra csökkentené, így a korábbinál több ország vehetne részt az ötkarikás játékokon.