Vágólapra másolva!
Athén, a tavalyi ötkarikás játékok házigazdája két hasznos tanáccsal látta el a 2012-es londoni nyári olimpia szervezőit: egyrészt ne vesztegessék az időt, hanem minél előbb kezdjék el a felkészülést, másrészt már most készítsenek terveket arra vonatkozóan, hogyan fogják hasznosítani az új létesítményeket az olimpia után.

"Minden egyes nap nagyon értékes. Tervek, tervek és tervek az első pillanattól fogva, mert az idő soha nem elég!" - jelentette ki Fanni Palli Petralia, a görög kulturális minisztérium olimpiai eseményekkel megbízott államtitkára.

A kérdés különösen időszerű az országban, ugyanis a 2004-es játékok évfordulójának közeledtével felerősödtek a kritikai hangok a fővárosban, mert a lakosság még mindig nem veheti birtokba azokat a stadionokat és sportcsarnokokat, amelyek az ötkarikás versenyekre készültek. A létesítmények hasznosítására vonatkozó közbeszerzési pályázatokat a múlt héten terjesztették elő, de a bírálók szerint ezek sokat késtek. A 28, kormányzati tulajdonban lévő sport- és kulturális centrum közül 18-nak a bérleti jogát ajánlották fel az érdeklődőknek.

A jelenlegi helyzet elég kiábrándító, a baseballstadion például üresen tátong, és sirályok tanyáznak benne. Az athéniak türelmetlenkednek, és egyre gyakrabban teszik fel a kérdést: meddig kell még várniuk arra, hogy az olimpia hasznát élvezhessék?

"Görögország rengeteget költött a játékokra, statisztikáink szerint még az unokáink is fizetni fogják a számlákat, ezért szeretnénk használni azokat a létesítményeket, amelyeket közpénzből építettek fel" - mondta Teodore Pszalidopulosz, Athén egyik kerületi polgármestere. Többen már azt is megkérdőjelezik, valóban megérte-e olimpiát rendezni Athénban. "Persze, hogy megérte" - reagált Fanni Palli Petralia, aki hangsúlyozta: "A játékok pozitív hatásainak kiaknázásához évekre van szükség. Nem várhatjuk, hogy tíz hónap alatt rögtön profitáljunk, de a nyereség nem fog elmaradni."

A hasznosíthatósági tervekre való felhívás mellett - különösen a múlt heti, londoni terrorcselekmények nyomán - a biztonsági kérdések is főszerepet kaptak a brit fővárosnak címzett athéni üzenetben. A görögök pusztán erre az egy területre egymilliárd eurót költöttek, igaz, Athén tartotta az első olimpiát a 2001. szeptember tizenegyedikei véres események óta.