Vágólapra másolva!
Véget ért a 11. FINA-világbajnokság, amely a sportágak összességét tekintve röviden csak a vizes vb elnevezést kapta. Az úszóversenyeken a héttagú magyar delegáció három érmet szerzett Cseh László révén, a 19 éves klasszis egy-egy arany-, ezüst-, illetve bronzérmével (plusz két kontinenscsúcsával) a versenyek legjobb európai úszójává nőtte ki magát. A legnagyobb sztár a három aranyérmet szerző ausztrál Grant Hackett volt, aki sporttörténelmi tettet végrehajtva zsinórban negyedszer diadalmaskodott 1500 gyorson. Női és férfi pólós válogatottunk döntőt játszott, s míg Faragó Tamás tanítványai 10-7-re nyertek az Egyesült Államok elleni hosszabbításos fináléban, addig Kemény Dénes legényei ezúttal 8-7-re alulmaradtak Szerbia-Montenegró ellen. Összeállításunkban összefoglaljuk a világbajnokság történéseit.

Bár heten alkották, mégis lényegében egyszemélyes csapat volt a magyar úszókülönítmény a montreali világbajnokságon. Cseh László volt a cipelő ember, aki nem csupán képletesen vitte a hátán a válogatottat, hanem úgy is, hogy első fellépését - országos csúccsal - bronzérmesként zárta 100 m háton, hogy aztán 200 m vegyesen ezüst, 400-on pedig arany legyen a jutalma fantasztikus teljesítményének. Nem elfeledendő: mindkét vegyes számát Európa-csúccsal nyerte a 19 éves klasszis, aki edzője, Turi György és a szövetségi kapitány, Kiss László egybecsengő véleménye szerint úszóként most vált felnőtté, ezen a világbajnokságon érett be igazán.

Európa-bajnok volt már, éppenséggel tavaly, a 2003-as világbajnokságon pedig ezüstre volt képes 400 m vegyesen, ahol az amerikai Phelps után immár elvitathatatlanul Cseh számít a műfaj második számú nagyágyújának. Az athéni olimpián emlékezetes lábtörése miatt még csak bronzra tellett erejéből, Montrealban viszont már "phelpsi léptékű" idővel győzött, s hogy még hatalmas fejlődési lehetőség lakozik benne, azt tehetsége, képességei mellett mentális szintje, önkritikussága is alátámasztja. A vb-cím megszerzése után tudniillik nem az aranyérem kiharcolása feletti öröm foglalkoztatta elsőre, hanem az, hogy ő még jobb Európa-csúcsot, esetleg világrekordot akart úszni. Bizonyos, hogy el fog jönni az az idő is.

Nem mellékes talán az sem, hogy az amúgy magát nem a mások dicséretével elfoglaló hatszoros olimpiai bajnok amerikai meglepő elismeréssel szólt Cseh Lászlóról a 200 m vegyesen a magyar fiú előtt aratott győzelmét követő sajtótájékoztatón. Phelps ugyanis kijelentette, hogy az elmúlt évben rengeteget fejlődő Cseh lesz a legnagyobb ellenfele. Némi elfogultsággal idebiggyeszthető az óhaj: ne csak a legnagyobb, de az amerikai világklasszist legyőzni képes rivális is váljék belőle. Hogy Cseh Laci ezen lesz minden erejével, nem kétséges.

Az sem, hogy a magyar válogatott mint olyan szerényen szerepelt ezen a vb-n, hiszen négyen - Boulsevicz Beatrix, Nagy Réka, Bodor Richárd, Flaskay Mihály - számaikban nem jutottak döntőbe, s ez csalódás nekik, szakvezetőiknek, szurkolóiknak egyaránt. Az ifjúsági Európa-bajnok, a tavaly 400 m vegyesen felnőtt Eb-n negyedik, kétségtelenül tehetséges Jakabos Zsuzsanna három száma közül kettőben a nyolcas döntő tagja lett, igaz, ott már nem tudott előbbre lépni, de alapvetően nem okozott csalódást.

Nehezebb értékelni az idei szezonját betegséggel, balesettel elrontó Risztov Éva montreali produkcióját, hiszen a - fogyókúráztatásra tán jó, de eredmény elérésére ezúttal alkalmatlan - "büntetőtételek", a három leghosszabb gyorstáv (400, 800, 1500 m) beillesztése a vb-programjába, nem hozhatott sikert, korábbi, vb- és Eb-érmekkel is járó sikerszámában.

400 m vegyesen viszont teljesítette a kötelezőt, döntős lett, ott pedig - Jakabos előtt - a hetedik helyet szerezte meg. Mivel itt nem volt, nem lehetett a fogyatékos felkészülés miatt megfelelő formában, csak a pillanatnyi maximumot hozhatta ki, azt viszont ki is hozta magából. Talán magának s másoknak is bizonyítandó: azért korai lenne még leírni őt...

A magyar csapat egészét illetően pedig abban lehet bízni, hogy tán már a 2006-os budapesti felnőtt úszó-Eb-n Cseh mellett ott lesznek a Margitszigeten, az új uszodában azok a talentumok, akik Jakaboshoz hasonlatosan remekeltek a két hete a Hajósban rendezett korosztályos Európa-bajnokságon, ahol együttvéve 25 érmet, benne 8 aranyat nyertek. S akkor nem arról kell majd értekezni egy év múlva is, hogy változatlanul Cseh László jelenti egyes-egyedül a magyar úszósportot.

(MTI)