Vágólapra másolva!
"Én mindig bátorítok minden sportnemzetet arra, hogy harcba szálljon olimpia rendezéséért, ennél fogva természetesen Magyarországot is" - mondta többek között Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke az idén 80 éves Testnevelési Egyetemen tett látogatása alkalmával.

A NOB első embere emlékeztetett arra, hogy Magyarország a szervezet egyik alapítója, ráadásul a múlt század elején nagy mértékben hozzájárult a sport általános fejlesztéséhez. "Magyarország kis ország, tízmillió lakossal, s mégis 458 érmet nyert már az eddigi játékokon. Én hasonló népességű országból származom, és feleannyi dobogós helyezésünk van, úgyhogy mondhatom, csodálom ezért a magyarokat. Ebben az országban remek versenyzők vannak, jó a kiválasztás és a képzés, kiválóak az edzők. Az ország teljesítménye példa lehet mások számára."

Rogge szerint a sikerek alapja az is, hogy az emberek szeretik a sportot. "Emellett a politikai vezetők is elkötelezettek a sport fejlesztésében. Ráadásul, azt hiszem, a magyarokban megvan a szükséges küzdőszellem is" - tette hozzá. Arra a felvetésre, miszerint egyre inkább nagy országok, nagy városai rendezhetnek nyári játékokat, és úgy tűnik, kevésbé jelentős nemzetek jelentkezőinek nem sok esélye van, Rogge Athén példáját említette.

"Görögország a lakosságát tekintve nem jelentősebb, mint Magyarország vagy Belgium. Egyébként már csak azért sem értek egyet a megállapítással, mert 1992-ben például az alig kétmilliós Barcelona volt a házigazda, ráadásul a hárommilliós Madrid szinte majdnem végig versenyben volt a 2012-es olimpiáért zajló versengésben. Maguk tökéletesen meg tudnának szervezni egy olimpiát."

Rogge elnök a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságért beadott pályázattal, illetve annak megalapozottságával kapcsolatos kérdésre azt felelte: a futballban van értelme ilyen kandidálásnak. "A torna felépítése olyan, hogy egyáltalán nem baj, ha különböző helyszíneken zajlanak a mérkőzések, és a csoporttalálkozók, majd a negyed- és elődöntők után irányul a figyelem egy központra. Az olimpiát illetően nincsenek ilyen terveink, megtehetnénk, hogy több városnak ítéljük oda a rendezési jogot, de nem akarjuk. Továbbra is az az álláspontunk, hogy a világ legjobb sportolóinak egy városban, egy időben kell versenyezniük. Éppen ez kölcsönöz olyan óriási presztízst az olimpiáknak. A sportágak szétaprózása a figyelem megosztását vonná maga után."

Rogge-elnök még beszélt arról, hogy szerinte nem nő a távolság a szabadidős és rekreációs, illetve a versenysportok között. Az előbbiek inkább az alapját képezik az utóbbiaknak, amelyekhez specializációval, majd rengeteg edzéssel lehet eljutni. A NOB vezetője, akit a Testnevelési Egyetemen Nyerges Mihály dékán fogadott, találkozott az intézményben zajló és a fejlődő országok trénereit érintő edzőképző tanfolyam jelenlegi hallgatóival. A NOB szolidaritási programja által támogatott kezdeményezés a felzárkóztatást, az esélyegyenlőség megteremtését szolgálja.

Jacques Rogge az egyetemről a Nemzeti Sportcsarnokba autózott, ahol részt vesz a 2008-as pekingi játékokra készülő olimpiai keret csapatgyűlésén.