Vágólapra másolva!

Több olimpiai sportágat akarnak a sportolók

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottsága azt javasolta a NOB végrehajtó bizottsági ülésén, hogy a minimálisan megszabott 15 helyett 25 sportág szerepeljen a nyári műsorban.

A NOB jelenleg érvényben lévő alapszabálya szerint 15 és 28 között lehet a programban lévő sportágak száma, maximum 301 számban hirdethetnek bajnokot és a sportolói létszám nem haladhatja meg a 10 500-at. Jacques Rogge NOB-elnök így akart gátat szabni a játékok gigantizmusának.

Szergej Bubka, egykori világcsúcstartó rúdugró, a sportolói bizottság vezetője szerint a versenyzők körében bizonytalanságot, nyugtalanságot és idegeskedést okozott, hogy a NOB júliusi közgyűlésén a baseballt és a softballt kiszavazták a programból - előbbi három, utóbbi egy voks miatt "pottyant ki" - ugyanakkor a helyükre pályázó öt sportág (fallabda, karate, rögbi, golf és görkorcsolya) közül egyik sem kapta meg a bekerüléshez szüksége kétharmados támogatottságot.

A sportolók éppen ezért arra kérik az illetékeseket, hogy a jövőben elég legyen az egyszerű többség, hogy ha valamelyik sportág szeretne felkerüli az olimpia programjába.

A baseballosok és a softballosok amúgy nem adták fel, szeretnék elérni, hogy újra szavazzanak a sorsukról, mégpedig februárban. Ezen törekvésüket támogatja a Nyári Olimpiai Sportágak Nemzetközi Szervezete (ASOIF).

Kerry Fairweather, a NOB sportigazgatója ígéretet tett arra, hogy a versenyzők javaslatait tanulmányozzák, és legkésőbb egy éven belül döntenek a módosítási javaslatokról.