Vágólapra másolva!
A férfiaknál a cselgáncsozó Braun Ákos, a nőknél pedig az öttusázó Vörös Zsuzsanna lett az év sportolója a sportújságírók szavazatai alapján. Mindkét klasszis először érdemelte ki az elismerést az 1958 óta tartó voksoláson. 

Braun idén az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is aranyérmet nyert a 73 kg-osok között. Vörös tavaly az olimpiai győzelemmel sem tudott az első három közé kerülni, ebben az évben a vb-n elért második helye és a Világkupa döntőjében aratott sikere is elég volt az elsőséghez.

Braun mögött az úszó Cseh László és a motorversenyző Talmácsi Gábor szerezte meg a második és harmadik helyet, míg a nőknél Vörös mögött a teniszező Szávay Ágnes és a kajakos Szabó Szilvia volt a további sorrend.

A csapatok között a Kovács Katalin, Janics Natasa kajakos páros bizonyult a legjobbnak, a második helyen a világbajnok nőivízilabda-válogatott végzett, míg harmadik az ebben az évben ugyancsak vb-első Hirling Zsolt, Varga Tamás könnyűsúlyú kétpárevezős duó lett.

Az edzők rangsorában Fábiánné Rozsnyói Katalin végzett az élen. A tréner - aki az idén három-három Eb- és vb-aranyérmet nyert Kovács, Janics páros felkészülését is irányítja - sorozatban ötödször kapta a legtöbb voksot.

A szövetségi kapitányok között Faragó Tamás bizonyult a legjobbnak azzal, hogy idén világbajnokságot nyert a nőivízilabda-válogatottal.

A Magyar Sportújságírók Szövetségének különdíját vehette át a labdarúgó Aranycsapat idén egyformán 80 éves tagja, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, valamint a legtöbb élvonalbeli mérkőzésen szerepelt Illés Béla. A sportág idei honi legjobbja, Gera Zoltán a magyar Aranylabdát érdemelte ki, de ő nem tudott megjelenni az eseményen.

Ugyancsak különdíjat kapott a Majthényi Szabolcs, Domokos András páros, a magyar vitorlázás első és egyetlen világbajnokai, a nyári duisburgi Világjátékok egyetlen magyar aranyérmese, az ejtőernyős Asztalos István - aki munkahelyi elfoglaltsága miatt szintén nem volt ott az ünnepségen -, Sastin Mariann, a magyar birkózás első női vb-érmese, Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok és a magyar sportsajtónak nyújtott több évtizedes segítségéért Aján Tamás, a MOB lemondott főtitkára.

Forrás: [origo]

A férfi dobogósok - Braun, Cseh és Talmácsi
(kép nagyban)

A hazai sportújságírók idén 48. alkalommal szavaztak a legjobbakra.