Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége szerint 2,3 milliárd forint kell ahhoz, hogy legalább akkora eséllyel pályázzanak a hazai versenyzők a pekingi helyekre, mint négy éve az athéniakra. A pénteki testületi ülésen elhangzott, hogy a pekingi kvalifikációs költségek magasabbak, mint magáé az olimpiai részvételé, ennélfogva nagyon nehéz év elé néz a magyar sport.

A MOB-vezetőség meglátása szerint a szükséges összeg nagy részének az állami költségvetésből kellene befolynia, ugyanakkor a MOB-nak a maga eszközeivel szintén hozzá kell járulnia ahhoz, hogy minél sikeresebb legyen a kvalifikáció.

A kivételesen a TF-en ülésező elnökség - melynek tagjai részt vettek a MOB edzőtovábbképző konferenciájának megnyitóján - részletes tájékoztatást kapott a pekingi előkészületekről, valamint a MOB gazdasági helyzetéről. A bevételek már az idén is lehetővé tették, hogy a MOB minden eddiginél nagyobb összeggel, több mint 165 millió forinttal támogassa közvetlenül a sportágak olimpiai felkészülését.

Hogy ez a jövőben is így történjék, még nagyobb hangsúlyt kap majd az együttműködés a szponzorokkal. A három gyémánt fokozatú főtámogató, az E.on Hungária, a T-Mobile és az adidas képviselője az ülésen előadást tartott arról, miképpen kell még inkább kiaknázni kapcsolatukat, annál is inkább, mert a német tulajdonosaiknak folyamatosan számot kell adniuk arról, mennyire gyümölcsöző a partnerség. Mindhárom cég hazai vezetői azon vannak, hogy a pekingi játékokat követően is felsorakozzanak a MOB mögé, a nemzetközi menedzsmentek meggyőzéséhez azonban az eddiginél is hatékonyabb munkamódszerekre van szükség.

Az elnökség tájékoztatót hallgatott meg a jövő évi Ifjúsági Olimpiai Fesztivál előkészületeiről. A jacai és a belgrádi események létszámukban felülmúlják a torinói játékokét, ami a versengések rangjának emelkedését jelzi. A magyarok szereplésének költségeit 2005-ben az állam állta, a MOB reméli, hogy ez 2007-ben sem lesz másképp.

Az elnökség végül döntött a százezres nagyságrendű pénzügyi támogatásokról - többek között a birkózókat, asztaliteniszezőket, műugrókat, ökölvívókat, kézilabdázókat segítette saját költségvetéséből -, valamint szavazott arról, hogy az elnökségi MOB-tagkvóta két, eddig betöltetlen helyét két atlantai olimpiai bajnok - az úszó Czene Attila, valamint a kalapácsvető Kiss Balázs - kapja.