Vágólapra másolva!
Kevés jó hír hangzott el a Magyar Olimpiai Bizottság pénteki elnökségi ülésén a pekingi kvalifikációval, illetve az ahhoz szükséges háttérrel, eszközökkel kapcsolatban. A legdrámaibb bejelentést Berkes István, az Országos Sport-egészségügyi Intézet főigazgatója tette: bár hivatalos értesítés még nincs - kedden közlik a részleteket a minisztériumban -, az újsághírek alapján úgy tűnik, a Sportkórház léte veszélyben forog, könnyen lehet, hogy rehabilitációs intézetté alakítják át.

Ez alapjaiban rengetné meg a magyar sport pekingi felkészülési stratégiáját, hiszen egyrészt keretorvosok, masszőrök, sportpszichológusok veszítenék el fizetésüket - a központi akarat így szól: a szövetségek vegyék meg a szolgáltatást a piacon -, másrészt ezentúl sem a jelen sportolói, sem a múlt nagyjai nem részesednének az OSEI-ben nyújtott magas színvonalú ellátásban - mutat rá a MOB [origo]-hoz eljuttatott hírlevele.

Mi több, megszűnne az a lehetőség, hogy az olimpiai kerettagok átessenek az évi szűréseken, amely elengedhetetlen a sportolók erőnlétének, egészségügyi állapotának megbízható feltérképezéséhez (és a magyar sport sikereihez nélkülözhetetlen kutatási részleget is be kellene zárni). A MOB elnöksége úgy döntött, hogy orvos tagjai Gémesi György alelnök vezetésével - Kamuti Jenővel és Berkes Istvánnal egyetemben - felkeresik az egészségügyi minisztérium vezetőjét azzal, hogy a pekingi szereplés érdekében legalább két évig halasszák el a Sportkórházzal kapcsolatos nagyobb léptékű döntéseket, és csak a legfontosabb reformokról határozzanak.

A MOB 2007-es költségvetésével kapcsolatban pozitívum, hogy 164-ről 184 millióra emeli az olimpiai bizottság a sportági szakszövetségek, az olimpiai kerettagok, valamint a sportegyesületekben működő olimpiai műhelyek támogatását - amelyet a MOB kizárólag saját bevételeinek terhére folyósít. Ezzel szemben a tervezett állami hozzájárulás minden eddiginél kevesebb pénzt juttatna a MOB-nak működési támogatásként, mindezt az olimpiai kvalifikáció évében.

A versenysportra fordítható állami forrásokról is érkeztek aggasztó hírek, a korábban megismert számokhoz - 1,7 milliárd plusz 500 millió - képest 300 milliós csökkenést irányoztak elő. Bakonyi Tibor alelnök ezzel kapcsolatban kijelentette, a parlamenti sportlobbi igyekszik kiharcolni, hogy átcsoportosítások révén javuljon a helyzet, és egy 200 milliós plusz edzőtábori keretet is megpróbálnak kivívni a minél jobb felkészülés érdekében

A medencés sportágak felkészülését ugyanakkor hátráltatja, hogy az Eb-re épült és akkor ideiglenes engedélyt kapott uszoda szeptember elseje óta nem üzemel, és a tulajdonos eddig még csak nem is kérte a végleges használatbavételi engedélyt - a MOB elnöksége felhívja az illetékesek figyelmét, hogy tegyenek meg mindent az uszoda mielőbbi megnyitása érdekében.

Az ülésen megjelent Füleky András, a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület elnöke, aki hozzászólásában jelezte, az utóbbi időben megszaporodtak a kábítószerhez köthető esetek. Több fiatal sportolóval is előfordult, hogy például egy "esti bulin" elszívott marihuánás cigaretta nyomait megtalálták a másnapi verseny során levett mintákban, ez pedig ugyanolyan doppingvétség, mintha teljesítményfokozó szerekkel élt volna az illető - Füleky arra kérte a szövetségek képviselőit, tudatosítsák a versenyzőkben, milyen veszélyei vannak egy-egy meggondolatlan cselekedetnek.

A MOB vezérkara végül rendkívüli támogatásokról döntött: többek között a műugrók, a súlyemelők, valamint két súlyos helyzetben lévő vasutasklub kapott több százezres nagyságrendű segítséget.