Vágólapra másolva!
A Budapest Congress and World Trade Centerben idén december 18-án rendezik meg a Sportcsillagok Gálaestjét. amelyen az év legjobb magyar sportolóit díjazzák. A sportújságírók egy részének már beérkezett a szavazata, s az nem is titok, hogy az Év sportolója választáson három kategóriában az idei világversenyeken is taroló kajak-kenusok állnak a legjobban: a csapatoknál a Janics Natasa, Kovács Katalin duó, az edzőknél Fábiánné Rozsnyói Katalin, a szövetségi kapitányoknál Angyal Zoltán nagy fölénnyel vezet.

A Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) tagjai idén már a 49. alkalommal szavaznak arról, hogy öt kategóriában - férfi és női egyéni, csapat, edzők, szövetségi kapitányok - kik voltak az esztendőben a legsikeresebbek, s díjazzák a fogyatékossággal élők legjobbjait is. Amint azt az esemény pénteki sajtótájékoztatóján Szekeres István MSÚSZ-elnök elmondta, idén változik a szavazás menete, mert az újságírók a teljes naptári év teljesítményei alapján alkothatnak véleményt:

"Az Év sportolója választás első évtizedeiben nem volt gond, hogy az újságíróknak jóval az év vége előtt le kellett adniuk a szavazataikat, hiszen abban az időben novemberben már rendeztek világversenyeket. Manapság viszont még decemberben is pörög a sportélet. Ezt figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy a sportújságíróknak ugyan december 5-ig le kell adniuk a szavazataikat, de ezen december 15-ig még módosíthatnak" - mondta el Szekeres István. Így a rövidpályás úszó, valamint a női kézilabda Eb eredményeit is figyelembe vehetik a voksolók.

A MSÚSZ elnöke azt is elárulta, hogy mintegy ötven újságíró már elküldte a szavazatát - összesen közel hétszázan rendelkeznek szavazati joggal -, s három kategóriában az idei világversenyeken is taroló kajak-kenusok állnak a legjobban: a csapatoknál a Janics Natasa, Kovács Katalin duó, az edzőknél Fábiánné Rozsnyói Katalin, a szövetségi kapitányoknál Angyal Zoltán nagy fölénnyel vezet. A férfikanál eddig az úszó Cseh László, a tízpróbázó Zsivoczky Attila és a birkózó Lőrincz Tamás, a nőknél a kajakos Benedek Dalma, a vívó Nagy Tímea és az úszó Kovács Ágnes kapta a legtöbb szavazatot, de a verseny természetesen minden kategóriában nyílt. A sportági szakszöveségek ajánlásai megtalálható a MSÚSZ honlapján.

Az 1958 óta íródó Év sportolója választás összesített versenyében - amelyben a dobogósok hét, öt és négy pontot kapnak - az öttusázó Balczó András szinte behozhatatlanul vezet 90 ponttal, őt az ugyancsak öttusázó Török Ferenc (60) és az úszó Egerszegi Krisztina (58) követi, majd Széchy Tamás (úszás, 57), Kiss László (úszás, 55), Faragó Tamás (vízilabdázó, 53), Angyal Zoltán (kajak-kenu, 49) és Fábiánné Rozsnyói Katalin, kajak-kenu, 48) következik. Azaz Kiss lászló, Angyal Zoltán és Fábiánné Rozsnyói Katalin módosíthat a sorrenden.

A sajtótájékoztatón Hegyi László, a szervezőbizottság vezetője többek között arról is beszámolt, hogy a december 18-i ünnepség - amelyet élőben közvetít a Magyar Televízió - a közelmúltban elhunyt Körmöczy Zsuzsáról és Puskás Ferencről szóló megemlékezéssel kezdődik.

Fábik Tibor