Vágólapra másolva!
Idén az év két fő sporteseménye kétségkívül a focivébé és a téli olimpia volt, és legalább az egyik rossz sorozatunk megszakadt. Labdarúgóink persze ezúttal is lemaradtak a maguk nagy seregszemléjükről, a havas-jeges ötkarikás játékokon azonban végre nem csak statiszta szerepre kényszerültünk: 1980 után újra pontot szereztünk, mi több, Torinóban ketten is bejutottak az első hatba: a rövid pályás gyorskorcsolyázók versenyein Huszár Erika egy negyedik, Knoch Viktor egy ötödik helyezést könyvelhetett el.

A Világkupa-versenyek és az Eb eredményei alapján már benne volt a levegőben, hogy az idei olimpián is a korcsolyázóinktól remélhetjük a legjobb eredményt, csak éppen most nem a műkorcsolyázóinktól. Short-trackes versenyzőink, s főleg Huszár Erika a szezonban a világ legjobbjainak is méltó ellenfele volt, és az lett Torinóban is. De előtte még egy 16 éves pécsi gimnazista, Knoch Viktor lepte meg a világot, amikor 1500 méteren az ötödik helyen zárt. (Ezt megelőzően 1980-ban szereztünk pontot téli olimpián, a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánckettős ezüstérmes lett Lake Placidben.)

Aztán Huszár Erika ugyancsak 1500 méteren a negyedik helyen végzett! Zárásként még férfi 500-on Darázs Péter is befért a legjobb tízbe, 10. lett, igazolva, hogy rövid pályás gyorskorcsolyázóink nem pusztán a szerencséjüknek köszönhetően szerepelnek kiválóan.

Forrás: MTI

Huszár Erika (j.)

Az ugyancsak a Palavela-csarnokban jégre lépő műkorcsolyázóinknak már nem voltak ilyen sikeresek. Az Európa-bajnok Sebestyén Júlia 18., továbbá az Eb-4. Pavuk Viktória 23. helye egyértelmű csalódás volt, a Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánckettős a 17. helyével nagyjából hozta az elvárhatót, a férfiak között 24. Tóth Zoltán pedig túl is teljesítette azt.

Forrás: MTI

Knoch Viktor (j.)

Alpesi síben, sífutásban, biatlonban, valamint a bobosak versenyét illetően már annak is örülhettünk, hogy a megszerzett kvóták birtokában ott lehettünk a mezőnyben, vagyis itt eleve nem kellett kudarcokkal számolnunk...

(Nem a téli olimpiához tartozik, de itt kell megemlíteni, hogy Sebestyén Júlia az új szezonra összekapta magát, a Grand Prix-sorozatban megnyerte a Kína-kupát, az Orosz-kupán ezüstérmes lett, bejutott a GP-döntőbe, ahol a hatodik helyet szerezte meg.)

Ami a torinói legjobbakat illeti, az éremtáblázat élen Németország (11 arany, 12 ezüst, 6 bronz), Egyesült Államok (9-9-7), Ausztria (9-7-7) lett az első három sorrendje. Az osztrákok ilyen kiváló szereplése nagy meglepetés, mint ahogy a tizenharmadik helyen kikötött norvégok betlije (2-8-9) is. Az ezüstök és a bronzok számával persze nem volt gond, csak éppen nyerni nem nagyon tudtak...

Torino 2006/torino2006/index.html