Vágólapra másolva!
A magyar sport alapvetően rossz irányba halad, ugyanakkor vannak olyan sportágak, amelyek révén tervezhetők pekingi aranyérmek is - mondta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatója újévi értékelésében. Kiemelte: már idén eldől, kik képviselhetik Magyarországot a 2008-as játékokon.

Molnár a 2006-os esztendő magyar vonatkozású sporteseményei közül elsősorban a kajak-kenu válogatott fantasztikus eredményeit emelte ki. "Példaértékű, amit ebben a sportágban immár sok év óta végeznek. A riválisokat sokkoló eredménylistájuk alapján joggal tervezhetünk majdani pekingi szereplésükkel kapcsolatosan is aranyérmeket, ami nagyon jó érzés. Ugyancsak szívmelengető, amit Sydney és Athén egyéni párbajtőrvívó bajnoknője, Nagy Tímea véghezvisz. Már eddig is páratlan eredménylistáját tavaly az egyéni világbajnoki cím elnyerésével erősítette. A pozitívumok között kell még említenem az összes korosztályban forradalmat csinált cselgáncsozókat és az öttusázók hagyományosan jó, élvonalbeli szereplését is."

Az úszókkal kapcsolatban már nem ennyire derűlátó az ügyvezető igazgató: "Cseh László mellett Gyurta Dániel ismét bizonyította kivételes képességeit, de hol van ez Szöul négy-, Barcelona öt- és Atlanta három aranyérméhez! Sydneyben már csak egy első helyünk volt, Athénban pedig egyetlen bronzérem. Az évek óta várt generációváltás pedig egyre csak késik."

Molnár szerint nem lehet mindig a hagyományos magyar virtusban bízni: "A rendelkezésre álló anyagiak egyre fogynak. Athén előtt, 2003-ban még 2,3 milliárd forint jutott az olimpiai felkészülésre, jelenleg 1,4 és 1,5 milliárd forint között ingadoznak a naponta változó ígéretek, miközben szerte a világban iszonyatos erőket mozgatnak meg az egyre nehezebben kiharcolható sikerekért."

Molnár hangsúlyozta: a magyar sport alapvetően rossz irányba halad. "Két éve még minisztériuma volt, mára egy minisztériumban főosztállyá zsugorították. Pedig a magyar sportnak az előző évszázad húszas éveitől mindig legalább önálló hivatala volt. Évtizedek óta arról mesélnek az aktuális vezetők, hogy az iskolai testnevelési órák számát növelni kell, mára viszont - a sportról való döbbenetesen felelőtlen gondolkodás következtében - minden ellenkező előjellel történik. Így fordulhat elő, hogy az ország sportéletében pótolhatatlan, a javában zajló teljes felújítás közben az Országos Sportegészségügyi Intézet, ismertebb nevén a Sportkórház bezárása is szóba kerülhet."

A MOB ügyvezető igazgatója kitért a 2006-os gondokra is: "Mindenki tudja, a politika milyen mélységekig igyekezett befolyásolni a Magyar Olimpiai Bizottság életét, tevékenységét. Ezek a sebek bizony nem egyik pillanatról a másikra hegednek be. Örömömre a bölcsesség és az összefogás meghozta a várt eredményt. Nagyon jó lenne, ha a sportot egyszer s mindenkorra függetlenítenék a politikától, s a sokadik szavazási procedúra helyett inkább a valós, égető gondokkal foglalkozhatnánk."

Schmitt Pál MOB-elnök péntekre megbeszélésre hívta a Nemzeti Sportszövetség, valamint a legeredményesebb hazai sportágak vezetőit, továbbá a szakállamtitkárság képviselőit. Ennek kapcsán Molnár megjegyezte: szeretnének tisztán látni és láttatni.

"A sportági vezetők most elmondhatják, mibe kerül az, hogy legjobbjaink egyáltalán megragadhassák az esélyt az olimpiai részvételre. A legfontosabbnak ugyanis azt tartom, hogy a döntési helyzetben lévők kristálytisztán lássák: az, hogy kik képviselik majd Magyarországot a 2008-as pekingi olimpián, az idén, 2007-ben eldől! S nem is november-decemberben, hanem számos sportágban már az év első felében. A MOB szándékai megalapozottak - jó példa erre a torinói téli olimpiai szereplés, amit csak több éves, szisztematikus előkészítéssel lehetett egyáltalán remélni. Most az utolsó percekben vagyunk Pekinget illetően. Január 5-e nagyban segíti majd a tisztánlátást. A tények ismeretében felelős döntéseket kell majd hozni. Ha pedig nincs szükség a világhírnevet folyamatosan biztosító magyar élsportra, akkor azt is ki kell mondania valakinek..."