Vágólapra másolva!
Nincs előrelépés a két Korea között a pekingi olimpián indítandó közös csapat ügyében, a januári téli Ázsiai Játékokon viszont várhatóan együtt vonulnak majd fel Észak és Dél sportolói. Erről a Reuters adott hírt szerdán a dél-koreai olimpiai bizottság egyik tisztségviselőjére hivatkozva, akinek a nevét azonban - az érintett kérésére - nem közölte.

A Koreai Népi Demokratikus köztársaság és a Koreai Köztársaság képviselői között meglehetősen régóta megbeszélés tárgya a kínai fővárosban szerepeltetendő közös csapat kérdése, de a tárgyalások tavaly félbeszakadtak a KNDK júliusi rakétatesztjei miatt.

Aztán Phenjan javaslatára ősszel újrakezdték az eszmecserét: a két olimpiai bizottság tisztségviselői decemberben a dohai Ázsiai Játékok alkalmával ültek újfent asztalhoz. "Azóta viszont egy szó nem esett köztünk a közös csapatról, az ügyben semmi haladás nincs" - idézte forrását a brit hírügynökség.

Ugyanakkor múlt pénteken Észak-Korea azzal az indítvánnyal állt elő, hogy a két ország képviselői együtt vonuljanak fel a kínai Csangcsunban rendezendő téli Ázsiai Játékok nyitóünnepségén, majd pedig versenyezzenek külön csapatokban.

A javaslatot Szöul minden bizonnyal elfogadja - tette hozzá a név nélkül nyilatkozó, aki arról a phenjani kérésről is beszámolt, hogy Dél-Korea szerezze be azokat az egységöltözékeket, amelyekben az együtt masírozó sportolók a ceremónián jelen lesznek.