Vágólapra másolva!
Szerdán este a párosok versenyében a német Aliona Savchenko, Robin Szolkowy duó nyerte a varsói műkorcsolya Európa-bajnokság első aranyérmét. A férfiaknál a rövid program után hatalmas meglepetésre a cseh Tomas Verner vezet.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Tatjana Totmjanyina, Makszim Marinyin páros visszavonulása után kontinensünkön kétségkívül a Marija Petrova, Alekszej Tyihonov duó a legeredményesebb, amely 2000-ben a vb-t és az Eb-t is megnyerte, tavaly az olimpián hatodik, a vb-n és az Eb-n egyaránt bronzérmes lett, de már nem a jövőt jelenti. Petrova 29, Tyihonov 35 éves, tulajdonképpen már ők is visszavonultak volna, csak az orosz szövetség kérésére vállalták be a 2007-es esztendőt. Varsóban "levezetésképpen" a rövid program után a második helyen álltak, a tavalyi Eb-n éppen előttük ezüstérmes német Aliona Savchenko, Robin Szolkowy egység mögött.

A sorrend az élen a szerdai kűr után sem változott, így az Eb első aranyérmét a remek programot előadott Savchenkóék nyerték Petrováék előtt, a bronz pedig a házigazda lengyeleknek jutott a Dorota Siudek, Mariusz Siudek házaspár révén. Ez az az eset, amikor a dobogó második és harmadik fokán állók is nagyon elégedettek voltak.

Szerdán megkezdődött a férfiak versenye is, és a rövid program után hatalmas meglepetésre az a cseh Tomas Verner áll az élen, aki az Európa-bajnokságokon eddig csupán a tizedik helyig jutott el (2004, 2006). Tavaly az olimpián pedig mindössze 18. volt. A Torinóban győztes és címvédő orosz Jevgenyij Pljuscsenko idén nem versenyez az amatőrök között, a világbajnok svájci Stephane Lambiel motiváció hiányában lemondta a részvételt, így az első számú esélyesnek egyértelműen Brian Joubert számít - még mindig. Emlékezetes, hogy 2004-ben a francia versenyző nyerte a budapesti Eb-t, tavaly az olimpián csak hatodik, a vb-n viszont ezüstérmes lett.

Egyelőre Varsóban is a második helyen áll, ugyanis a rövid programjában rögtön az elején elrontotta a négyfordulatos toe-loopot, éppen csak talpon maradt, és a tervezett kombinációja második ugrását már nem tudta bemutatni. Verner nem hibázott, élete legjobb programját adta elő, s az utóbbi kontinensbajnokságok leggyengébb mezőnyében teljesen megérdemelten vezet Joubert előtt. A pontozók a harmadik helyre a korábban orosz, 1999 óta viszont már fehérorosz színekben versenyző Szergej Davidovot tették, aki 2001-ben ötödik volt az Eb-n, de az utóbbi években a legjobb tízbe sem tudott bekerülni.

A 32 induló között hosszú idő után először nincs magyar versenyző, a szakvezetés az ob-n győztes fiatal Tigran Vardanjant nem nevezte, pedig a látottak alapján nem lógna ki a mezőnyből... Érdekesség, hogy egy Budapesten készülő versenyzőt mégis láthattunk: a török Alper Ucar két éve költözött Magyarországra, és Sebestyén Júlia korábbi edzőjének, Száraz Andrásnak a tanítványa. Ucar a tavalyi 32. helyéről most eddigi legjobb rövid programjával előre lépett a 25. helyre, és számára ez már végeredmény is, mert a csütörtöki kűrben csak a legjobb huszonnégy léphet jégre. Köztük lesz a svéd Kristoffer Berntsson is, ő a hetedik helyen áll, és Dohány Andrea személyében neki is magyar edzője van.

A női verseny majd csak pénteken kezdődik a rövid programmal, de a sorsolást már elkészítették. Sebestyén Júlia és Pavuk Viktória sem panaszkodhat, a harmincnyolc induló között mindketten az utolsó ötös csoportban lépnek jégre.

Eredmények:
Párosok, végeredmény:
1. Savchenko, Szolkowy (német) 199,39
2. Petrova, Tyihonov (orosz) 179,61
3. D. Siudek, M. Siudek (lengyel) 170,91
4. Obertasz, Szlavnov (orosz)
5. Volosozar, Morozov (ukrán) 155,35
6. Jefajeva, Mensikov (orosz) 141,05

Férfiak, állás a rövid program után:
1. Verner (cseh) 76,56
2. Joubert (francia) 75,18
3. Davidov (fehérorosz) 70,14
4. Van der Perren (belga) 67,18
5. Lutai (orosz) 66,97
6. Preaubert (francia) 66,10.