Vágólapra másolva!
Szombaton a téli sportágakat népszerűsítő olimpiai napot rendeznek a Városligeti Műjégpályán, ahol Kovács Antal bevallása szerint rávilágít a cselgáncs és a korcsolyázás közötti legfontosabb rokon vonásra: mindkettőben nagyot lehet esni. Dzsúdós olimpiai bajnokunk mellett Kovács "Kokó" István is ízelítőt ad arról, mit tud a jégen.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Peking Szurkolói Klub közös rendezvényén kiderül, olimpiai bajnokaink csapata miként állja meg a helyét egy speciális sportos vetélkedőben, mint például a hokibottal való szlalomozásban vagy a bóják fölötti halacskázásban, de kajak-kenusaink összecsapása a női jégkorong-válogatottal is látványosnak ígérkezik.

A 10 órakor kezdődő rendezvényen lesznek bemutatók szánkóval, bobbal, fellép a műkorcsolyázó Európa-bajnok Sebestyén Júlia, lesz kapura lövő verseny, gyerekeknek korcsolyaoktatás, kvízjáték, beszélgetés az olimpiai bajnokokkal és a nyári és téli sportágak élsportolóival; zárásként pedig tétre menő verseny: 13.45-től rendezik meg a gyorskorcsolyázók országos bajnokságát.

"Sajnos elkapott az influenza, de azért keményen készülök a szombati napra. Igaz, nem korcsolya-, hanem dzsúdós edzésekkel, ám végül is két rokonsportágról van szó; hiszen mindkettőben nagyot lehet esni. A jégen nem igazán mozgok otthonosan, így magam is kíváncsi vagyok, mire leszek képes" - vallotta be Kovács Antal. Az olimpiai bajnokok csapatában jégre lép Kovács "Kokó" István ökölvívó is, s még egy hely mindenképpen kiadó.

A bemutatók során fellép Sebestyén Júlia is, s Európa-bajnok műkorcsolyázónőnk most kapja meg a Nemzetközi Fair Play Bizottság elismerő oklevelét. Ezt még a 2005-ös moszkvai világbajnokság után ítélték meg neki: a vb-n lázas betegen indult el, hogy a magyar csapat két kvótát szerezhessen. A papírvékony kűrruhákat elnézve a szabadtéri műjégpályán is kockáztatna egy kiadós megfázást - ami a tokiói világbajnokságra való felkészülés közben nem jönne jól -, de szerencsére van egy némileg vastagabb, fekete bársonyból készült dressze is, így szombaton ebben lép majd jégre.

Fábik Tibor