Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezik meg a tengerentúli amerikaifutball-bajnokság (NFL) döntőjét. A Super Bowl dollármilliókat mozgat meg az üzleti életben, illetve egymilliárd embert ültet le a képernyők elé szerte a világon.

A Chicago Bears és az Indianapolis Colts összecsapását - melynek szünetében Prince lép fel - 230 országban becslések szerint több mint egymilliárdan fogják élőben nyomon követni, az Egyesült Államokban pedig várhatóan megdől a tavalyi rekord, amikor is 141,1 millióan nézték a Super Bowlt a televízióban.

Az óriási érdeklődésnek megfelelően egy félperces reklámidőért a Pepsi 2,6 millió dollárt fizetett, míg Florida állam az esemény kapcsán 195 milliós bevételre tesz szert. Csak Miamiban több mint 200 ezer szurkoló 55 ezer szállodai szobát foglalt le azért, hogy részese lehessen a Super Bowl jelentette fesztiválnak, de még 100 km-re a Miami Dolphins stadionjától is többszörösére emelkedtek a szobaárak.

Az egész felhajtás középpontjában azért maga a mérkőzés áll. A Super Bowl XLI igazi csemege lesz a sportág szerelmeseinek, hiszen a Chicago Bears a liga egyik legjobb védelmének, míg az Indianapolis Colts az egyik legjobb támadóalakulatának köszönhetően jutott a döntőbe.

Szintén egyedülálló lesz a találkozó abból a szempontból, hogy most először jutott két olyan csapat a döntőbe, melynek színes bőrű vezetőedzője van. A Colts soraiban a már most minden idők egyik legjobb irányítójaként emlegetett Peyton Manning a vezér, aki fantasztikus képességeivel együtt most először vezette csapatát a fináléba. Egyelőre pályafutása hasonlatos Dan Marinóéhoz, aki számos, megdönthetetlennek tartott rekordja ellenére soha nem nyert Super Bowlt.

Forrás: EPA

Brian Urlacher, a chicagói védelem kulcsembere

A 41. Super Bowlt magyar idő szerint hétfő 0 óra 30 perctől rendezik meg Miamiban. A Bears egyetlen döntős szereplésén 1986-ban győzött, míg a Colts - amikor még Baltimore volt a csapat székhelye - 1969-ben kikapott, két évvel később pedig nyert.