Vágólapra másolva!
A jövő évi olimpiával összefüggő feladatok megoldására 1,839 milliárd forintos állami támogatás áll rendelkezésre idén. Erről Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) sportszakállamtitkára számolt be kedden sajtótájékoztatón.

Az egyes tételeket említve jelezte, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elosztási javaslata alapján 1,579 milliárd forint fordítható szakmai (1,01 milliárd) illetve a felkészüléssel kapcsolatos (500 millió) teendőkre, továbbá az olimpiai bizottság szakmai (27 millió) és működési támogatására (42 millió).

Ehhez jön még 115 millió forintos műhelytámogatás - a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) javaslata alapján - azon egyesületek, szakosztályok számára, melyek olimpiai kerettagokat adnak, illetve az olimpiához kapcsolódik még az úgynevezett Csillagprogramra elkülönített 300 milliós tételből 145 millió, annak figyelembe vételével, hogy az érintett fiatalok - 18 évesnél idősebbek, de még nem stabil felnőtt válogatottak - közül a pekingi játékokkal kapcsolatban számításba vehetők nagyjából ennyi támogatáshoz jutnak.

Forrás: EPA

Elbert Gábor kiemelte, hogy a tavalyi 1,483 milliárd forintról nőtt az összeg 1,839 milliárdra, és ez jó alapot szolgáltathat arra, hogy minél többen kiharcolják a pekingi olimpiai szereplést. A szakállamtitkárság azzal számol, hogy a megszerezhető kvóták kétharmada idén elkel.

Az 1,839 milliárdos támogatási összeg egyébként még kiegészül egy 80, illetve egy 20 milliós tétellel, amely stratégiai olimpiai sportágfejlesztésre és középtávú stratégiai sportszakember képzésre fordítódik. Ezek közvetetten segítséget jelentenek az ötkarikás játékokra történő felkészüléshez.

A MOB az elmúlt hetekben kísérletet tett arra, hogy az első két tétel összegzéséből adódó 1,51 milliárd forint növekedjen. Az igényekről és a lehetőségekről január 5-én zajlott az első nyílt egyeztetés az olimpiai bizottság, az ÖTM, valamint a sportszövetségek képviselőinek a részvételével, majd az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága is foglalkozott az üggyel. A testület január 16-án határozati javaslatot fogadott el arra vonatkozóan, hogy közvetítői szerepet vállalva a maga eszközeivel megpróbál hozzájárulni a központi támogatás növeléséhez.

Január 31-én az érintett szervezetek javaslatokat dolgoztak ki az állami forrás bővítésére, ennek legfontosabb elemeként megfogalmazódott, hogy az ötkarikás felkészülési támogatás kiegészítésére megoldást jelentene 200 millió forintos edzőtábori hozzájárulás, vagyis egyfajta voucher biztosítása. Február 8-án a Nemzeti Sporttanács ülésén is napirendre került a költségvetés, és a jelenlévők egyetértettek abban, hogy hasznos volna pótlólagos forrásokat találni.

Elbert Gábor ezzel összefüggésben kedden azt mondta, elképzelhető, hogy a későbbiekben az említett 200 millió forint értékű edzőtáborozási lehetőséggel bővül az olimpiai felkészüléssel kapcsolatosan figyelembe vehető támogatás összege.

A szakállamtitkár a sajtótájékoztatón mutatta be ifj. Török Ottót, a január 1-jétől működő Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) főigazgatóját. A Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet (NUPI), a Testnevelési és Sportmúzeum, valamint a Nemzeti Sportközpontok összevonásával létrejött költségvetési szerv az ÖTM tájékoztatása szerint 4,171 milliárd forintból gazdálkodik az idén.

Utánpótlás-nevelésre a tavalyi 800 millióhoz képest ebben az évben 949,6 millió forint jut.