Vágólapra másolva!

Kettős norvég siker az északisí-vébén

Astrid Jacobsen és Jens Arne Svartedal révén a nőknél és a férfiaknál is norvég győzelem született a szapporói északisí-világbajnokság első számaiban, a sprintversenyekben.

A női fináléban Jacobsen a szlovén Petra Majdicot és a finn, Világkupa-éllovas Virpi Kuitunent előzte meg nagy csatában. A férfiaknál szintén izgalmas hajrá döntött az aranyéremről: a finisben Svartedal volt a leggyorsabb, a svéd Mats Larsson és honfitársa, Eldar Rönning előtt. A verseny korábbi szakaszában eldőlt, hogy a magyarok közül Tagscherer Zoltán 54., Tagscherer Imre 63., Holló Mátyás 67., Cseke Csaba pedig 68. lett, míg a nőknél Zámbó Viktória a 70. helyen végzett.

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) csütörtökön hat résztvevőt eltiltott öt napra a versenyzéstől, mivel szervezetükben a normálisnál magasabb volt a hemoglobinszint. Az intézkedés az északi összetettben érdekelt orosz Konsztantyin Voronyint és Dmitrij Matvejevet, illetve az olasz Jochen Stroblt, továbbá a sífutó horvát Alen Abramovicot, fehérorosz Szergej Dolidovicsot és svájci Reto Burgmeistert érinti.

"A versenyengedély felfüggesztése nem szankció, a döntés az érintettek egészségének óvását szolgálja" - szolgált a FIS az ilyen esetekben használt magyarázattal. Amennyiben a későbbi vérvizsgálatok során a normális értékre csökken a hemoglobinszint a most eltiltott versenyzők szervezetében, az öt nap leteltével valamennyien rajthoz állhatnak majd.

A nemzetközi szövetség jelezte: csütörtökig 326 résztvevőt vetett alá vérvételes doppingvizsgálatnak. A FIS rendelkezik egy listával, amely arról tanúskodik, hogy a vb-n szereplők közül 11 versenyzőnek általában magas, illetve erősen változó a hemoglobinszintje, így az ő esetükben az ennél jelentősebb eltéréseket tekintik abnormálisnak.

A versenyt a vb-k történetében először fedett csarnokban rendezték.

Forrás: EPA

Mosolyogni csak a győztesnek szabad

Eredmények, sífutás:
férfi sprint (1,4 km), egyéni, világbajnok:
Jens Arne Svartedal (Norvégia) 3:03.8 p
2. Mats Larsson (Svédország) 0.2 mp hátrány
3. Eldar Rönning (Norvégia) 0.8 mp h.

női sprint (1,2 km), egyéni, világbajnok:
Astrid Jacobsen (Norvégia) 2:50.9 p
2. Petra Majdic (Szlovénia) 0.2 mp h.
3. Virpi Kuitunen (Finnország) 0.3 mp h