Kis Gergő mégsem utazik az úszóvébére

Vágólapra másolva!
Nem indul a márciusi, melbourne-i világbajnokságon az ajkai Kis Gergő, aki pedig a 400 m vegyes mellett három gyorsúszó számban is rajthoz állt volna. Erről a Rája 94 klub vezetése, kórházi zárójelentést is mellékelve, levélben tájékoztatta a szövetség vezérkarát.
Vágólapra másolva!

Az indoklás szerint Kis a legutóbbi edzőtábor után öt kilót fogyott, s a vérképe arról árulkodik, hogy minden bizonnyal vírusos fertőzése van, amellett nemcsak fizikai, de lelki gyengeség is fellépett nála, ezért nem vállalhatja a világbajnoki megméretést.

A visszalépés indokai között szerepel még, hogy az úszó számára eleve túlságosan megterhelő volt a tavalyi év, s az idén további energiákat vont el tőle a készülődés az érettségire.

Kiss László szövetségi kapitányt meglepte az ajkaiak döntése, még ha voltak is kedvezőtlen előjelek, s az utóbbi időben önmagához képest nem egy alkalommal gyengébben úszott a versenyző.

"Sajnálom, hogy így alakult, mindenesetre a válogatott orvosa, Kausz István doktor is megnézi még a vérképet, s magát a versenyzőt is, mielőtt végleges döntés születne az ügyben" - mondta csütörtökön a kapitány hozzátéve, hogy Kis Gergő helyén 400 m vegyesen és 200 m gyorson az egyébként is csapattag Kerékjártó Tamás indul majd Melbourne-ben.

Kis visszalépésével kilencfős úszóválogatott szerepel a vb-n. A felkészülés részeként a hét végén Lyonban tesztelheti formáját Cseh László és Hosszú Katinka, továbbá a világbajnoki csapattagságért folytatott párharcot Bodor Richárddal szemben elveszítő Jakabos Zsuzsanna.

A franciaországi fellépésen, ahová Turi György mesteredző, a Kőbánya SC vezetőedzője kísérte el a minicsapatot, mindhárman a vegyesúszószámokban állnak majd rajthoz. Vagyis a bajai Hosszú és a pécsi Jakabos 200 és 400 méteren versenyez, s várhatóan ugyanez a program vár az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Csehre is azzal a kiegészítéssel, hogy - ha klubedzőjének sikerül elintéznie - a magyar klasszis már pénteken is vízbe száll 800 m gyorson.