Vágólapra másolva!
Sikerrel járt a széleskörű összefogás: a véglegesnek szánt miniszteri javaslat száz ágyat hagyott jóvá a Sportkórháznak, és az intézmény elköltöztetése is lekerült a napirendről - olvasható a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapján.

"Hivatalosan még nincs meg a döntés, az a jövő hétre várható, ám a szocialista képviselőknek kiosztott javaslat, továbbá a médiában megjelent verzió szerint száz ágyat hagynak jóvá az intézménynek" - idézi a portál dr. Berkes Istvánt, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) vezetőjét.

A főigazgató-főorvos szerint negyven aktív és hatvan krónikus ággyal meg lehet oldani az intézményre háruló feladatokat, így amennyiben az előterjesztés hivatalos döntéssé válik, ki lehet jelenteni, hogy megmenekült a Sportkórház.

"Eddig száznegyven ággyal működtünk, de a százzal is el tudjuk látni a dolgunkat. A döntéshozóknál a ráció győzedelmeskedett, ráadásul arról sincs szó, hogy máshová kerülne egyik vagy másik részleg. A járó- és fekvőbeteg ellátás továbbra is normálüzemben folyhat, marad a szakrendelő, és tovább működhet a sportorvosi hálózat. Természetesen adaptálódni kell az új helyzethez, fejlesztenünk kell az egynapos sebészetet, a hálózatban pedig tovább kell folytatni a regionalizálást" - mondta Berkes.

A finanszírozás kérdését illetően a főigazgató-főorvos jelezte: még várják az erről szóló határozatot. "A jövő héten sok minden eldőlhet, az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen lesz az egyes intézmények ellátási kötelezettsége. Azaz nem mindegy, hogy a Sportkórházba csak a fővárosi sportolók jöhetnek normál keretek között, vagy speciális elbánásban részesülhetnek a vidéki olimpiai kerettagok is."

A várható extraköltségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a vizitdíjon felül a hivatásos sportolók kötelező sportorvosi vizsgálatáért nyolcezer forintot kell majd fizetni, és a szigorodó szabályok miatt további súlyos költségek is várhatóak bizonyos esetekben. Az ugyanakkor szerinte megjósolható, hogy azoknak az élsportolóknak, akik után senki sem fizet tb-járulékot, egy esetleges sérülésnél szinte ugyanannyit kell majd fizetniük, mintha egy külföldit kellene megműteni.

"Mindez egyértelműen jelzi, hogy nagyon intenzíven kell foglalkozni a sportolók számára kötendő kiegészítő biztosítással. A MOB elnöksége napirendre tűzte ezt a kérdést, amivel tényleg fontos foglalkozni, hogy mindez ne jelentsen a kelleténél nagyobb megterhelést az egyesületeknek, szövetségeknek" - tette hozzá. Berkes István reméli, hogy az új épület befejezéséhez hamarosan megtalálják a megfelelő anyagi kereteket.

A Sportkórház működése az egészségügyi rendszer átalakítása miatt került veszélybe. December 5-én 13 országgyűlési képviselő, köztük Bakonyi Tibor, a MOB alelnöke módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlésben a Sportkórház megtartására vonatkozóan, hat nap múlva az Olimpiai Bajnokok Klubja nyílt levélben kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy biztosítsa az OSEI további zavartalan működését. December 13-án 19 megyei szakfőorvos emelt szót a sportegészségügy jelenlegi struktúrájának változatlanul hagyása mellett, majd a MOB nyílt levélben fordult az Országgyűléshez. Ezt követően Molnár Lajos egészségügyi miniszter az illetékes regionális egészségügyi tanácsnak azt javasolta, hogy az OSEI 90 finanszírozott ággyal működjék tovább, majd miután nem született határozat, a MOB arra kérte a szaktárca vezetőjét, hogy a végleges döntésnél érvényesítse a magyar sport érdekeit elismerő álláspontját az intézménnyel kapcsolatban.