Vágólapra másolva!
A szezon végén Bátorfi Csilla és Tóth Krisztina is elhagyja a háromszoros BEK-győztes Langweid asztaliteniszcsapatát. A kilencszeres Európa-bajnok Bátorfi a nyáron befejezi a versenyzői pályafutását, és az olasz válogatott edzője lesz, az ötszörös kontinenselső Tóth pedig egy másik Bundesliga-élcsapathoz, a Kroppachba igazol.

Az anyagi gondoktól sújtott Langweid vezetői közölték a játékosokkal, hogy ha kedvező ajánlatot kapnak, szabadon távozhatnak, de a 38 éves Bátorfi, aki az utóbbi években a csapat játékosedzője volt, elmondása szerint idén mindenképpen befejezte volna a versenyzést.

"Tizenöt évet töltöttem a Langweidben, ez a váltás már nekem is szükségségszerű volt, és talán a csapatnak is. Másrészt nagy kihívás a számomra, hogy az olasz válogatott egyik edzője lehetek, és az egyik éljátékos, Stefanova felkészítéséért külön felelősséggel tartozom. Július 1-tol új korszak kezdődik az életemben" - fogalmazott az [origo] érdeklődésére Bátorfi Csilla, aki idén is remek mérleggel rendelkezi a Bundesligában. Egyéniben tizenhat győzelme és öt veresége van, a Tóth Krisztinával alkotott párosuk pedig tizenkét mérkőzésből tizenegyet megnyert.

Tóth Krisztina az elmúlt hét végén megállapodott egy másik Bundesliga-élcsapattal, s a Kroppach játékosa lesz. "A Langweid jövőre minden bizonnyal a másodosztályba kényszerül, de így is maradtam volna. Úgy képzeltem, hogy a játék mellett itt elkezdhetném az edzősködést. Ám sajnos olyan rossz a klub anyagi helyzete, hogy ez sem valósulhatott meg. Szerencsére azonban volt két ajánlatom, hívott a francia Montpellier, valamint a Kroppach is, s végül úgy döntöttem, hogy maradok Németországban" - mondta el Tóth.

- Mi szólt a németek mellett? - kérdeztük a világranglistán legelőrébb, jelenleg a 32. helyen álló magyar játékost.
- Elsősorban az, hogy Németországban már otthon érzem magam, és egy nagyon jó, jövőre a Bajnokok Ligájában is induló csapathoz kerülök. S még Langweidből sem kell elköltözöm, tudniillik az edzéslehetőségem továbbra is biztosítva lesz, és csak a mérkőzésekre utazom majd.

- Kroppach merre található a térképen?
- Köln közelében. Langweid is csak egy kisváros, de Kroppach még kisebb; úgy látszik, egyre kisebb helyekre vet a sors...

- S miért nem ott edz majd, a csapattársaival?
- Mert zömmel ők sem Kroppachban készülnek, hanem egy Düsseldorf melletti, internátus jellegű edzőközpontban. Ha húszéves lennék, beköltöznék oda, de már én is 33 vagyok.

- Ám ha mindenki elmegy Langweidből, akkor kivel edz majd?
- Az egyik jelenlegi csapattársam, a japán Umemura is úgy szeretne eligazolni, hogy nem költözik el. Csilla szintén megtartja a langweidi lakást, így amikor hazaugrik, ő is szóba jöhet. A fiú edzőpartnerek pedig itteniek, vagyis igazából nem változik semmi.

- A mostani bajnokságban lesz még Langweid-Kroppach mérkőzés?
- Igen, a legutolsó fordulóban. S azon a meccsen jó profiként természetesen azon leszek, hogy legyőzzük a Kroppachot! Jelenleg második helyen állunk a tabellán, és szép lenne bajnoki címmel búcsúzni.

- A Pro Tour-sorozatban hogyan szerepelt mostanában?
- Legutóbb Katarban és Kuvaitban indultam, és Kuvaitban én lettem a legjobb európai születésű játékos. Sajnos így is csak a tizenhat közé jutottam be, de sikerült legyőznöm a világranglistán hatodik szingapúri Li Jia-vejt, ami jót tett az önbizalmamnak. Az előző versenyeken ugyanis nem úgy szerepeltem, ahogy reméltem. Most hosszabb szünet következik a sorozatban, hiszen március végén Belgrádban Európa-bajnokságot, májusban pedig Zágrábban vb-t rendeznek, és mindenki ezekre készül. Természetesen én is.

Fábik Tibor