Vágólapra másolva!
Tavaly és tavalyelőtt is ezüstérmesek voltak a Honvéd Human Rent tőrözőnői a Bajnokcsapatok Európa Kupájában, pénteken azonban a Nemzeti Sportcsarnokban végre felállhattak a dobogó legfelső fokára; a döntőben 44-33-ra nyertek az orosz Energetik Kurszk ellen. A másik hazai résztvevő, a BVSC az 5. helyen zárt.

Az esemény hétfői sajótájékoztatóján még az hangzott el, hogy várhatóan nyolc csapat száll harcba a BEK-serlegért, ám végül a németek, az olaszok és a lengyelek sem neveztek, így csak öt együttes lépett pástra, első körben a Tornacsarnokban.

A rendező jogán két magyar csapat is indulhatott, de a bajnoki ezüstérmes BVSC-nek nem volt esélye az Energetik Kurszk ellen, az oroszok 45-12-re nyertek. Majd a kurszkiak az elődöntőben a címvédő román Steaua Bukarestet is legyőzték, tusokban nem igazán bővelkedő, 28-19-es végeredményt hozó asszóban.

"Három erős csapat van a mezőnyben, a Kurszk, a Steaua és mi, így a franciákat mindenképpen le kell győznünk. Örülni viszont csak akkor fogok, ha megnyerjük a BEK-et" - fogalmazott Bernát Zoltán szövetségi kapitány - egyben a magyar bajnok Honvéd vezetőedzője - az Aubervilliers elleni elődöntő előtt. Nos, az első asszót Varga Gabriella 5-3-ra elvesztette Seigneur ellen, és három pár után még mindig a franciák vezettek, 15-13-ra. Ekkor viszont Varga 7-1-re lelépte Jolivelt, és a Honvéd, amelyben Knapek Edina és Újlaky Virgine is jól vívott, már nem adta ki a kezéből a vezetést, 45-32-re nyert.

A Honvéd-Kurszk döntőre már a Nemzeti Sportcsarnok emelt pástján került sor. Az ellenfél soraiban ott volt a vb-címvédő orosz csapat egyik tagja, Ruzavina, aki jelenleg második a világranglistán, valamint a rangsorban 17. helyen álló Lamonova. Tőlünk Knapek a 8., Varga a 24., Újlaky a 25., így nagyon szoros csatára volt kilátás.

Az első három asszó után az oroszok vezettek 8-6-ra, a negyedik párban azonban Varga 5-2-re nyert Lamonova ellen, így a Honvéd 11-10-re fordított, majd Knapek 1-0-ra verte Ruzavinát, Újlaky pedig 6-3-ra Birjukovát. A magyar bajnok előnye fokozatosan nőtt, olyannyira, hogy Újlaky az utolsó asszóra már 31-20-as állásnál léphetett pástra. S ezt a hátrányt Ruzavina sem dolgozhatta le; a Honvéd végül a döntőben 44-33-as győzelmet aratva nyerte meg a BEK-et.

"Tavaly és tavalyelőtt is a második helyen végeztünk a sorozatban, így már éppen itt volt az ideje, hogy nyerjünk!" - szögezte le Knapek Edina. S megjegyzendő, hogy a Honvéd női tőrben még soha nem nyerte meg a BEK-et.

Forrás: [origo]

Varga Gabriella, Újlaky Virginie, Berta Adrienn és Knapek Edina

eredmények, negyeddöntő:
Energetik Kurszk (orosz) - BVSC 45-12

elődöntő:
Honvéd Human Rent - Aubervilliers (francia) 45-32
Energetik Kurszk - Steaua Bucuresti (román) 28-19

a 3. helyért:
Steaua Bucuresti - Aubervilliers 44-33

döntő:
Honvéd Human Rent - Energetik Kurszk 44-33

Végeredmény:
1. Honvéd Human Rent (Varga Gabriella, Knapek Edina, Újlaky Virginie, Berta Adrienn)
2. Energetik Kurszk
3. Steaua Bucuresti
4. Aubervilliers
5. BVSC (Batár Borbála, Katz Nikolette, Szokoly Csilla)

Szombat délután 2 órakor az egyéni Világkupa-verseny selejtezőivel folytatódik a budapesti női tőr hétvége. Vasárnap 9 órától a 64-es tábla küzdelmeit rendezik meg, a döntőnek pedig 14 órától ad otthont a Nemzeti Sportcsarnok.