Vágólapra másolva!
Az olimpiai játékok időtartama alatt doppingvétségen ért versenyzők a jövőben ne indulhassanak ismét olimpiai játékokon, nyilvánítsák őket nemkívánatos személynek az ötkarikás mozgalomban - tartalmazza a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) doppingellenes szabályzatának tervezete, amelyet a MOB-közgyűlésnek kell jóváhagynia.

A szabályzat elkészítésének kötelező voltára a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) januárban szólította fel a MOB-ot, s ennek jóváhagyása egyik feltétele az adott nemzet olimpiai részvételének. A tervezet minden tekintetben alkalmazkodik a nemzetközi előírásokhoz. Pontosan meghatározza a MOB szerepét, és feladatait. Ezek közül a legfontosabb: a zéró tolerancia elvéhez való ragaszkodás szelleméhez javasolja, hogy az olimpián doppingoláson ért versenyzők soha többet ne indulhassanak ötkarikás játékokon. Berkes István főigazgató, a MOB orvosi bizottságának vezetője is elfogadásra javasolta a tervezetet, amelyet a közgyűlés hagy majd jóvá.

Az április 14-re összehívott közgyűlés előkészítése kapcsán a MOB elnöksége pénteken hallgatta meg Molnár Zoltán ügyvezető igazgató tájékoztatását a múlt évi gazdálkodásról. A takarékossági intézkedések sikerrel jártak: a kiadások csökkentek, a bevételek növekedtek. Az 561 millió forintos költségvetés végösszegét tekintve a 110 milliós állami támogatás mellett a saját bevételek meghaladták a 400 millió forintot. Új támogatók jelentkeztek, a korábbiak emelték segítségük mértékét, az az állítás tehát, hogy a szponzorok elfordultak az olimpiai mozgalomtól, nem igazolódott.

A MOB saját bevételeiből 115 milliót fordít az olimpiai felkészülésre: 75 millióval a sportági szakszövetségeket, 20 millióval a sportegyesületeket, s új kezdeményezésként 20 millióval a felkészülésben résztvevő szakembereket, sportorvosokat, pszichológusokat támogatja. A hatvanhat szakember számára fejenként 300 ezer forint értékű MOL benzinkártyát biztosít.

A jövő évi pekingi olimpia előkészítő bizottságának munkájáról Kamuti Jenő főtitkár adott tájékoztatást. Folytatódtak az egyeztető megbeszélések, s az előkészítő bizottság a szervezőkkel szembeni különféle előírásait, tájékoztató anyagait időben teljesítette. A szakszövetségek várakozásairól összeállítás készült.

A hangulat rendkívül bizakodó, hiszen a sportágvezetők 11-14 első, s további 22-25 dobogós helyezést remélnek. "A várakozásoknak, reményeknek általában ötven százaléka valósul meg" - jegyezte meg Schmitt Pál, a MOB elnöke, majd hozzátette: "Ha ez Pekingben is így történne, elégedettek lehetnénk."

Az elnökség elfogadta a 2010-es vancouveri téli játékokra történő felkészülési irányelveket, és programot. A terv érdekessége, hogy a jégkorongozók több mint négy évtizedes szünet után visszatérésre készülnek, míg a curling és a szánkó pedig bemutatkozásban reménykedik. A 2006-os torinói játékokon a nemzetközi élmezőnybe előretört s azóta is sikeresen szereplő rövidpályás gyorskorcsolyázók külön támogatásra számíthatnak.

Az elnökség MOB-díjak adományozásáról is döntött. Az elismeréseket április 14-én, a közgyűlésen ünnepélyes keretek között nyújtják át. Elismerésben részesül Budavári Ágota pszichológus, Makovecz Éva, a Csík Ferenc iskola igazgatója, Hetényi Antal mesteredző, Juhász Sándor, a Paksi Erőmű Sportegyesület elnöke, Juhos József, az asztalitenisz-szövetség alelnöke, valamint Tóth József, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézetet (NUSI) egyik vezetője.