Vágólapra másolva!
Vasárnap Belgrádban a csapatversenyekkel, és mindjárt magyar-román női rangadóval kezdődik az asztaliteniszezők Európa-bajnoksága. S az Eb-n éppen női együttesünktől, egyéniben pedig Tóth Krisztinától számíthatunk jó eredményre. Ötszörös Eb-aranyérmesünk vegyes párosban újra összeáll az orosz Szmirnovval, akivel két éve Eb-bronzot nyert, női párosban pedig a Tóth, Póta duó is ott lehet a legjobbak között.

Legutóbb 1982-ben fordult elő, hogy a magyar női asztalitenisz-válogatott Bátorfi Csilla nélkül állt asztalhoz a sportág kontinensvetélkedőjén. A kilencszeres Európa-bajnok már az 1984-es moszkvai Eb-n csapattag volt, s bármilyen hihetetlen, 1984 és 2005 között egyetlen Eb-ről sem hiányzott! Ám a német Langweidet a nyáron elhagyó, és Olaszországban edzői munkát vállaló Bátorfi nélkül sem esélytelen a jó szereplésre Téglás Péter együttese.

Vasárnap 10 órakor mindenesetre csapatunk (Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra, Li Bin) a legutóbbi, aarhusi Eb győztesével, Romániával játszik a legjobb nyolc közé jutásért. Ez a román válogatott azonban nem az, amelyik két évvel ezelőtt Dániában megnyerte az aranyérmet. A szövetség és a játékosok közötti belső viták oda vezettek, hogy Steff és Badescu is lemondta a válogatottságot, s rajtuk kívül Nastase-Zamfir sem áll asztalhoz. Románia ennek ellenére erős csapattal érkezik, hiszen Dodean a tavalyi ifjúsági Európa-bajnokság győztese, Samara pedig az idei ifi mezőny messze legkiemelkedőbb játékosa. Ezzel együtt a Tóth Krisztina vezette magyar csapat az esélyesebb, s ha megnyeri a mérkőzést, még mindig vasárnap a Svédország-Ausztria összecsapás továbbjutójával játszhat a legjobb négy közé kerülésért.

2005-ben, Aarhusban a női csapatversenyben nem sikerült az éremszerzés, Európa-bajnoki címet pedig meglehetősen régen, hét évvel ezelőtt Brémában nyert a magyar csapat. A tavalyi, szintén brémai csapat-világbajnokságon elért bravúros hatodik hely azonban mindenképpen biztató az Eb előtt.

Férfiválogatottunknak a Challenge Divízió (II.osztály) 1-2. helyén kellene végeznie ahhoz, hogy a jövő évi szentpétervári Európa-bajnokságon a legmagasabb osztályban (Premier Divízió) szerepelhessen. Harczi Zsolt együttese (Fazekas Péter, Jakab János, Pázsy Ferenc, Zwickl Dániel) tavaly a csapat vb-n remekül játszott, s ott sikerült kiharcolnia a világbajnoki első osztályba jutást. Belgrádban az első fordulóban Jakabék erőnyerők lesznek, míg a második fordulóban a Skócia-Szlovénia összecsapás győztesével mérkőznek a négy közé kerülésért.

Ami az egyéni versenyszámokat illeti, elsősorban női egyesben és párosban reménykedhetünk a jó szereplésben. Az ötszörös Európa-bajnok Tóth Krisztina mellett Póta Georgina is meglepetést szerezhet, de a Tóth, Póta páros ugyancsak ott lehet a legjobbak között. Vegyes párosban pedig ismét összeáll a Tóth Krisztina, Alekszej Szmirnov (orosz) kettős, amelyik két éve bronzérmet nyert Dániában. A csapatban lehetőséghez jutók mellett egyesben és párosban a nőknél Pergel Szandra, a férfiaknál Zombori Dávid is indul.

Versenyzőink a sportág Európa-bajnokságain hagyományosan jól szerepelnek. Az első Eb-t 1958-ban éppen Budapesten rendezték, s Magyarország ugyanígy első az éremtáblázatot tekintve is; 37 arany-, 29 ezüst- és 41 bronzéremmel. Az "aranylistát" legutóbb 2003-ban, a courmayeuri Eb-n gyarapítottuk, ahol vegyes párosban Tóth Krisztina az osztrák Schlagerrel állhatott a dobogó legfelső fokára.

Az Európa-bajnokság színhelye az impozáns Belgrád Aréna lesz, amelyet a 2005-ös férfi kosárlabda Európa-bajnokságra építettek. A négy főasztal mellett további tizennyolcon bonyolítják le a mérkőzéseket. Érdekesség, hogy április 6-8. között ugyanebben a csarnokban rendezik meg a cselgáncs Eb-t.