Vágólapra másolva!
Krzyzewsky Beáta, illetve a Krzyzewsky, Joó Éva, Tóth Anita összeállítású magyar csapat aranyérmet szerzett a női kisöbű sportpuskások 60 lövéses fekvő számában a spanyolországi sportlövő Európa-bajnokságon.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint Krzyzewsky 591 körrel, jobb utolsó tízes sorozatának köszönhetően végzett az élen az olimpia műsorán nem szereplő számban. Az egyéni versenyben Joó Éva is közel került a dobogóhoz, 589 körös eredménye a negyedik helyhez volt elég.

A csapat harmadik tagja, a szombaton összetettben olimpiai kvótát szerző Tóth Anita 581 kört teljesített, ezzel a trió 1761 körös összteljesítménnyel zárt, és győzött.

"Még nehezen hiszem el, hogy a kontinens legjobbja lettem, ráadásul a csapat sikere is hihetetlen, már nagyon régóta várunk erre" - mondta a verseny után Krzyzewsky. "Az 591 kör nem nagy eredmény, de nehéz volt a pálya, fújt a szél, nagy volt a hőség, és ezekhez a körülményekhez én alkalmazkodtam a legjobban. Sajnálom, hogy az összetettben nem szereztem olimpiai kvótát, de a puskám a repülőút során elkeveredett, s csak a verseny előtti este érkezett meg, így edzeni sem tudtam a helyszínen, persze nem akarom csak erre fogni a gyengébb szereplést. Ez már a múlt, most örülök az aranyérmeknek."

Sidi Péter a fekvő után a kisöbű sportpuska 3x40 lövéses összetett számában is döntőbe verekedte magát, s végül negyedik lett a granadai Európa-bajnokságon.

A pekingi szereplést már korábban kiharcoló komáromi kiválóság a 120 lövéses alapversenyt 1168 körrel (fekvő: 392 kör, térdelő, 388, álló: 388) a negyedik pozícióban zárta.

A fináléban az erős szél nagyon zavarta a résztvevőket, Sidi is csupán 97 kört (1265 kör) ért el, és a negyedik helyet végül szétlövés után szerezte meg az ukrán Ajvazannal szemben. A számot a szlovák Jozef Gönczi nyerte 1267,9 körrel az orosz Hadzsibekov (1267,5) és a szerb Miroslavjev (1265,6) előtt.

Ugyanebben a számban Mlinkovics Tibor az 55., Jákó Csaba pedig az 57. helyen végzett, így egyiküknek sem volt esélyük a kvótára.

Lényegesen komolyabb kvalifikációs reményekkel várhatta a magyar küldöttség a nap másik olimpiai számát, a gyorstüzelő pisztolyt, ugyanis az első nap után Pálinkás Lajos 291 körrel a nagyon biztató, hatodik pozícióban állt. Vasárnap aztán elszálltak a remények, ugyanis a Bp. Honvéd versenyzője gyengén lőtt, s végül 568 körrel csak a 27. lett.

Pálinkásnál sokkal jobban teljesített Jambrik István, aki 287-es szombati eredményét 288 körrel toldotta meg, 575 körös összteljesítménye azonban csak a 12. helyhez volt elég, az olimpiai indulásról pedig - csakúgy mint a döntőről - két körrel lemaradt. A harmadik magyar, Takács Tibor (570 kör) a 24.-ként zárt.

Csapatban Jambrikék az ötödik helyet szerezték meg, míg az összetett puskások a 15.-et.