Vágólapra másolva!
Az elmúlt két évhez hasonlóan dán győzelemmel ért véget a díjlovagló Világkupa-sorozat magyarországi fordulója a kaposvári Lovas Akadémián. Lone Jörgensen helyett azonban egy másik klasszis sportoló, Anders Dahl hódította el az első helyet a Nagydíj-kűrben észt és japán vetélytársa előtt. A finálé egyetlen magyar indulója, Dallos Zsófia az újonc Druppyval a hatodik helyen zárt. Délelőtt remekeltek a magyar fiatalok: az Intermediaire-kűrt Kafka Zsófia, a junior kűrt pedig Decsi Enikő nyerte meg.

Vasárnap délelőtt nagyszerű magyar sikerrel ért véget a kis kör a díjlovagló Világkupa magyarországi fordulójában.

A kaposvári Lovas Akadémián rendezett 20., jubileumi viadalon már csak a legjobbak mutatták be zenés gyakorlatukat, és a monori Kafka Zsófia a pénteki és a szombati második hely után ezúttal mindenkit maga mögé utasított. A 21 éves sportolónő Golden Eye nevű lovával szerezte meg az első helyet a dán Helene Melsen és a holland Marcel Shoenmakers előtt. A magyarok a juniorverseny végén is örülhettek: Decsi Enikő remek kűrje - kellemes meglepetésre - ugyancsak első helyet ért.

Délutánra már megtelt a Lovas Akadémia lelátója. A záró számot felvezető Nagydíj-speciált a Sydneyben csapatban olimpiai bajnok német Alexandra Simons de Ridder nyerte meg Wellington nyergében, ezt követően pedig 12 nemzet egy-egy lovasa mutatta be zenés gyakorlatát a Világkupa-pontokért menő Nagydíj-kűrben. A szakemberek a kaposvári viadal történetének egyik legkiegyenlítettebb fináléjára számítottak, és nem tévedtek. A mezőny egyetlen magyar indulója, Dallos Zsófia a nagy körben újonc Druppy nevű lovával jól teljesített, és a produkció az előkelő hatodik helyre volt jó.

Ázsia egyik legjobb lovasa, a japán Hiroshi Hoketsu volt az első, aki hetven százalék feletti eredményt könyvelhetett el a kétmillió euróért vásárolt Whisperrel. Két olyan résztvevő is volt azonban, aki túlszárnyal ta a messziről jött vendég eredményét. A dán Anders Dahl és Afrikka egy valóban élményszámba menő gyakorlatot mutatott be, ami végül 74,45 százalékot ért, és elég volt a győzelemhez. A második helyet a fehéroroszok éllovasa, Irina Lys érdemelte ki. A dán klasszis a pénzdíj mellett egy vadonatúj Ford személygépkocsit is átvehetett a jubileumi viadal szervezőitől, így nem csak lovával tette meg a tiszteletkört...

"Életem egyik legjobb versenye volt a kaposvári! Már a Nagydíjban jól ment a lovam, és nagyon örülök, hogy a kűrben még ezt is felülmúltuk. Remekül éreztem magam ezen a hétvégén!" - nyilatkozta a boldog győztes.

A kaposvári szervezők 15 ország 60 lovasát látták vendégül a hétvégén, és a legjobbak között pedig 3 millió forintot osztottak szét.
versenye volt a kaposvári:

Eredmények, díjlovagló Világkupa, Kaposvár, Lovas Akadémia:
Ford Tóth Kupa Nagydíj-kűr, Világkupa-minősítő (12 induló):
1. Anders Dahl (dán) Afrikka nevű lován 74,450 százalék
2. Irina Lys (fehérorosz) Problesk 72,9
3. Hiroshi Hoketsu (japán) Whisper 71,750
4. Patricia Callaghan (holland) Joy 71,2
5. Michal Rapcewicz (lengyel) Randon 69,8
6. Dallos Zsófia (magyar) Druppy 67,550

Intermediaire-kűr (10 induló):
1. Kafka Zsófia (magyar) Golden Eye nevű lovával 68,55 százalék
2. Helene Melsen (dán) Lambourghini 68,3
3. Marcel Shoenmakers (holland) Charisma 66,8
...
8. Szokola Csaba (magyar) Carneval 60,7

Junior kűr (5):
1. Decsi Enikő (magyar) Laron-M 69,833
2., Christopher Erdmann (osztrák) Piccobello 68,167
3. Szeredy Patrícia (magyar) Labiano 65,833
...
5. Tihanyi Laura (magyar) Miss Gwendoline 60,417