Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) előírásainak megfelelően Debrecen pénteken benyújtotta pályázatát a 2010-ben első alkalommal sorra kerülő nyári ifjúsági ötkarikás játékok megrendezésére.

A Kósa Lajos polgármester vezette küldöttség által Lausanne-ban, a NOB-hoz beadott dokumentum több mint 200 oldalas - tájékoztatott a helyszínről Szalay Péter projektvezető.

Kósa mellett Orendi Mihály, a kandidációs bizottság vezetője és Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója nyújtotta át a pályázatot Gabriel Essar osztályvezetőnek és Sophie Skells projektvezetőnek.

A dokumentum első része a NOB által meghatározott 15 témakörre fogalmaz meg válaszokat, a második fele kormányzati, önkormányzati és tulajdonosi garanciákat, térképeket és fényképeket tartalmaz.

Debrecen mellett korábban Athén, Moszkva, Torino, Poznan, Algír, Kuala Lumpur, Bangkok, Szingapúr és Guatemalaváros jelezte érdeklődését, a jelentkezési határidő péntek 17 óra.

A NOB november 19-én szűkíti a kandidálók körét, várhatóan 4-5 város maradhat versenyben, amelyet a NOB vegyes bizottsága felkeres. A győztest 2008. február 28-án hirdetik ki.

A NOB júniusi, guatemalavárosi kongresszusán döntött arról, hogy 2010-től a 14-18 éves korosztály számára egy új világversenyt rendez. Ennek programját a nyári olimpiák jelenlegi műsora, továbbá a nemzetközi sportszövetségek ajánlása alapján jelölik ki (a sportágak számának, valamint a sportágon belüli versenyszámok mennyiségének bizonyos csökkentésével).

A csúcsviadalon 3200-3500 sportoló és 800 szakvezető vehet részt, a verseny legfeljebb 12 napig tarthat.