Vágólapra másolva!
A hagyományos sportok bármelyikénél nagy szerepe van az edző-tanítvány kapcsolatnak. Amennyiben konfliktus áll fenn, a vezetők mindig megpróbálnak segíteni, aztán az esetek túlnyomó részében a szakembernek lesz igaza. Az utóbbi hetekben, hónapokban két ilyen esettől is hangos volt a magyar sajtó, végső megoldás azonban egyelőre nem született se Janics Natasa, se Huszti Szabolcs esetében.

Immáron fél éve tart a huzavona, dilemma, polémia (nevezze mindenki annak, aminek tartja) Janics Natasa és Fábiánné Rozsnyói Katalin között. A kétszeres olimpiai bajnok kajakos április 24-én, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség sajtótájékoztatóján jelentette be, megszakadt a kapcsolata a mesteredzővel, igaz, a szakítás okairól semmit nem árultak el az illetékesek.

Janics visszatért klubjához, a Démász-Szegedhez, ahol Vécsi Viktor irányításával kezdte meg a munkát.

Közben a háttérben megkezdődtek az alkudozások, első lépésként májusban jelezte Fábiánné, ha Janics Natasa az általa megjelölt napon jelentkezik csapata szolnoki edzésén, versenyzőjeként kezeli, és folytathatják a közös munkát. Janics nem ment vissza... "Olyan feltételek közé, amikből eljöttem, nem megyek vissza Kati néni csoportjába" - replikázott a versenyző.

Amikor már-már elültek a hullámok, júniusban Janics a sportnapilapnak nyilatkozva elmondta, szerinte mi vezetett a szakításhoz. A Bácskapalánkáról származó kajakos szerint egy edzésen a Paksy Tímeával, Kovács Katalinnal és Fazekas Krisztinával alkotott négyesük 500 méteren kikapott egy világbajnokokból álló kvartettől, ami miatt a foglalkozás végén Fábiánné kérdőre vonta őket.


Janics kifejtette a véleményét, mire edzője őt nevezte meg a gyenge teljesítmény bűnbakjaként, ami annyira rosszul esett a kétszeres olimpiai bajnoknak, hogy otthagyta a többieket, összecsomagolt, és meg sem állt Szegedig.

Októberben ismét Fábiánné következett, aki úgy fogalmazott, férje győzte meg arról, nyitnia kell. A keménykezű edző ismét időpontot jelölt meg Janics számára, ám október 15-én Natasa nem jelent meg a tatai edzőtáborban.


A patthelyzetet egy váratlan kiegyezés "oldotta meg": a megállapodás szerint Janics továbbra is Vécsi Viktorral készül Szegeden, a jövő márciusi, ausztráliai melegvízi edzőtáborban Sári Nándor kajakedző segíti munkáját. Fábiánné hozzájárult ahhoz, hogy Kovács Katalin ezt követően Janiccsal készüljön fel az olimpiai páros válogatóra, a K2-es munkájának irányítását azonban nem vállalta.

A történetnek azonban véleményünk szerint még koránt sincs vége...