Vágólapra másolva!
Doppingvétség - a kifejezés péntek óta ismét komoly teret kapott a magyar sportéletben, hiszen Kovács Ágnes olimpiai világ- és Európa-bajnok úszónk nem szolgáltatott elegendő mintát egy múlt heti ellenőrzésen, ez pedig a hatályos jogszabályok és a WADA Kódex értelmében doppingvétséget megalapozó magatartásnak minősül. Külföldi és magyar példák nyomán utánanéztünk az utóbbi évek hasonszőrű eseteinek, illetve azoknak, ahol ténylegesen kiderült a tiltott szer használata, ám minden bizonnyal fatális tévedés történt.

Az ügy kísértetiesen hasonlít az athéni olimpián doppinggyanúba keveredett, majd aranyérmétől megfosztott Fazekas Róbertéhez.

Diszkoszvetőnk a viadal megnyerését követően szintén nem tudta "produkálni" az ellenőrzésnél minimálisan kötelező mennyiséget, csak annak egyharmadát.

Igaz, esélye sem maradt, hogy tisztázza magát, és a külföldi sajtóban megjelent vádakat (amely szerint a mintavétel során csalni próbált), hiszen Annus Adriánnal együtt kocsiba szállt, hazavezetett, majd otthon sem engedte be a WADA képviselőit.

Nagy port kavart fel a Manchester United válogatott védőjének, Rio Ferdinandnak az ügye négy évvel korábban. A futballsztárt az angol szövetség (FA) doppingvizsgálat elmulasztása miatt tiltotta el.

Ferdinandot 2003. szeptember 23-án szerették volna ellenőrizni az egyesület carringtoni pályáján, ő azonban nem ért rá, állítólag éppen költözködésének ügyét intézte.

A doppingtesztet másfél nappal később végezte el. A mulasztás miatt a szövetség már akkor - éppen a Törökország-Anglia Eb-selejtező előtt - kizárta a válogatottból a kulcsembernek számító klasszist, s miután decemberben a fegyelmi bizottság nyolc hónapra eltiltotta, ki kellett hagynia a 2004-es Eb-t is.

Szűk egy évvel később, 2005. júliusában a negyedosztályú Torquay United akkor 37 éves kapusa, az izlandi Olafur Gottskalksson kapott eltiltást, miután fél évvel korábban megszökött egy doppingellenőrzés elől, s nem is tért vissza Angliába...

A 2004-es athéni olimpia előtt hasonló ügyben robbant bomba, hiszen a házigazda görögök két éremesélyes atlétája, Kosztasz Kenterisz, illetve Ekaterini Tanu a játékok előestéjén nem jelent meg egy kötelező doppingteszten, majd nem jelentek meg a másnapi vizsgálaton sem, a hivatalos verzió szerint motorkerékpáros balesetet szenvedtek.

Erre hivatkozva a módosított időpontban, három nappal később sem jelentek meg, 5 nappal később pedig jelezték, nem indulnak a játékokon.

Forrás: EPA

Kenterisz és Tanu: a gyanú örök árnyékában

Utólag kiderült, 2003-ban Chicagóban és Tel-Avivban is szándékosan mulasztották el a doppingvizsgálatot, így bár a görög sportági szövetség által felállított bizottság ártatlannak találta a két sportolót, a nemzetközi szövetség (IAAF) kétéves eltiltással sújtotta őket.

Idén a doppingesetek miatt amúgy is megtépázott hírnévnek örvendő Tour de France kapcsán merült fel doppingvétség. A Rabobank csapat kerekese, Michael Rasmussen az élről volt kénytelen feladni a kerékpáros körversenyt, ugyanis csapata elbocsátotta.


Kenterisz 200-as sikere a 2000-es Sydney-i olimpián

A klasszis az évad során többször is figyelmeztetést kapott a nemzetközi szövetségtől (UCI) és a dán doppingellenes ügynökségtől (ADD), hogy a véletlenszerű ellenőrzéseket nem segíti elő, ugyanis nem közli előre három hónappal, hol fog tartózkodni. Rasmussen azzal próbált védekezni, hogy bár hivatalosan jeleznie kellene, hogy a soron következő 3 hónapban hol versenyez, ő ezt képtelen megoldani.

A botrány akkor robbant ki, amikor a doppingellenőrök nem találták Mexikóban, noha állítása szerint ott edzett. Viszont az egykori profi kerekes, az olasz RAI TV kommentátora, Davide Cassani elmondta, a kérdéses időpontban ő találkozott az Olaszországban tréningező kerekessel.