Vágólapra másolva!
A pekingi sikeres szereplést veszélyeztetik azok, akik megkérdőjelezik a doppingellenőrök munkáját - mondta Elbert Gábor sportszakállamtitkár Kovács Ágnes ügyére reagálva.

"Két oldalról lehet megközelíteni a történteket" - nyilatkozott a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) madridi világkonferenciájáról hazaérkezve Elbert Gábor. "Az egyik, hogy Kovács Ági számomra egy emlék, ahogy olimpiai bajnok létére a tavalyi úszó Európa-bajnokságon a bronzéremnek tudott örülni, azt mutatja, milyen nagy sportember. Az érem másik fele pedig, hogy az élsportolóknak ma már, sajnos, nemcsak edzeni és versenyezni kell, hanem a törvényeknek, szabályoknak megfelelni. Kitölteni például a mindenkori tartózkodási helyről szóló nyomtatványt, s ha megjelennek a doppingellenőrök, mintát adni."

A sportszakállamtitkár emlékeztetett rá, hogy az athéni doppingbotrányok óta sokan és sokat tettek a magyar sport hírnevének helyreállításáért. "Azok, akik fenyegették vagy fenyegettették a doppingellenőröket, érzelmileg zsarolták őket, a magyar sport érdekei ellen cselekedtek. Az ellenőröknek a törvényeket be kell tartaniuk, nem kivételezhetnek senkivel. A Magyar Antidopping Csoport a világ egyik legjobb csapata a WADA szerint, mindenhova hívják őket, sehol se volt velük probléma."

Elbert Gábor hozzátette: három hónapja került nyilvánosságra három hazai doppingeset, amit a szövetségek a szabályok szerint lerendeztek, "semmilyen cirkusz nem volt körülöttük".

"Az úszószövetség fegyelmi bizottsága szerencsére nem támadta döntésében a doppingellenőröket. Ha a Nemzetközi Úszó Szövetség szerint jogilag rendben van a felmentő ítélet, az ügy el sem jut a WADA-ig. De először a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület vizsgálja meg, nem történt-e eljárási hiba. Tudomásul kell venni, hogy a doppingellenőr nem ellenség, része a sportcsaládnak, ugyanazért a célért dolgozik. Ha esetleg a ma kezdődött rövidpályás úszó ob-n, Debrecenben atrocitás érné az ellenőröket, az komolyan veszélyeztetné a cívisváros ifjúsági olimpiai pályázatát" - jelentette ki a sportszakállamtitkár.

Kovács Ágnes október 30-án versenyen kívüli, előre be nem jelentett doppingellenőrzés során 25 ml mennyiségű mintát szolgáltatott, mely az előírt minimummennyiséget (75 ml) nem érte el, és doppingellenőrzés céljából nem volt elfogadható. Ezt követően a további mintaszolgáltatást a sportoló, hivatalos elfoglaltságával indokolva megtagadta, és a megtagadás tényét írásban elismerte. Ez a hatályos jogszabályok és a WADA kódexe értelmében doppingvétséget megalapozó magatartásnak minősül. A Magyar Úszó Szövetség fegyelmi bizottsága azonban csütörtökön úgy döntött, a versenyző nem követett el doppingvétséget.