Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöki posztjáról leköszönő Dick Pound szerint távozása után is egy hozzá hasonlóan elszánt és konfrontálódásra kész vezetőre van szüksége a szervezetnek.

"Ezt a munkát nem lehet anélkül csinálni, hogy szembeszállnál a csalásokkal. Hiszen senki nem fogja magától bevallani, hogy vétkezett a szabályok ellen" - nyilatkozta a kanadai szakember.

Pound utódját a tervek szerint a Madridban zajló Világkonferencián választják meg szombaton. Helyére az egyetlen jelölt John Fahey, korábbi ausztrál pénzügyminiszter, akit azonban az európai küldöttek nem szívesen látnának a poszton, csütörtöki ülésük után kezdeményezték is, hogy halasszák májusra az elnökválasztást. Azt róják fel hibájaként, hogy a sportban gyakorlatilag ismeretlen a neve. Pound szerint ugyanakkor az eredeti tervek szerint zajlik majd a szombati program, s úgy véli: Fahey-t majd a munkája alapján kell megítélni.

A 65 éves Pound 1998 óta irányította a WADA-t, amelynek élén több sportági vezetővel - mint például a Nemzetközi Kerékpár Szövetség korábbi elnökével, Hein Verbrueggennel - és versenyzővel került komoly konfliktusba, ám szerinte ez természetes. "Ez az, amit minden jövőbeni WADA-elnöknek tennie kell" - mondta határozottan.