Vágólapra másolva!
John Fahey, korábbi ausztrál pénzügyminisztert választották meg elnöknek a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) madridi világkonferenciáján.

A 62 éves vezető a kanadai Dick Poundot váltja a szervezet élén. Pound nyolc évig töltötte be ezt a tisztséget és az alapszabály értelmében nem jelöltethette magát újra.

Fahey, akinek elnöki mandátuma 2008. január 1-től érvényes, egyedüli jelölt volt. Az európai képviselők által támogatott francia Jean-Francois Lamour korábban visszalépett, ezért az öreg kontinens küldöttei pénteken új jelöltet találtak az olimpiai bajnok Guy Drut személyében.

Ő azonban hivatalosan nem lehetett jelölt, mivel a pályázati határidő szeptember 20-án lejárt. Az európaiak ezért szerették volna elérni, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel fél évvel halasszák el a voksolást, a konferencia résztvevői azonban nem támogatták ezt a javaslatot.

A 36 szavazásra jogosult küldöttből 32 támogatta Fahey kandidálását, négy európai képviselő tartózkodott a nyílt voksoláson. Fahey volt Új-Dél-Wales miniszterelnöke, amikor Sydney elnyerte a 2000-es játékok rendezési jogát. Bírálói szerint azonban ennek ellenére a sport területén szinte ismeretlennek számít.

"Európa hibázott, amikor Jean-Francois Lamour helyére, annak visszalépése után, nem keresett és talált azonnal egy jelöltet, olyat, aki a doppingellenőrzésben benne volt, jártasságot és hírnevet szerzett. John Fahey sokat tapasztalt, kiváló politikus, de a WADA-t belülről nem ismeri.

Megválasztását - túl azon, hogy nem volt riválisa - annak köszönheti, hogy miközben az őt jelölő Óceánia eleve mögötte állt, Amerika és Ázsia is támogatta, mondván, ha egyetlen jelölt maradt, akkor arról kell szavazni" - nyilatkozta a színhelyről Aján Tamás, aki a WADA irányító testülete, a Board magyar tagjaként vett részt a világkonferencián.