Vágólapra másolva!
Pittsburghben a profi amerikaifutball-liga (NFL) történetének legpontszegényebb hétfői esti rangadóját játszotta egymással a helyi Steelers és a vendég Miami Dolphins. A meccset 3-0-ra nyerte a pittsburghi együttes.

A Steelers és a Dolphins összecsapása a meghirdetett időpontnál 45 perccel később kezdődött a villámlás miatt. Amikor elvonult a vihar, megkezdhették a találkozót, ám ekkora a talaj vált szinte használhatatlanná, ráadásul helyenként a felfestést is elmosta az eső.

A felázott pálya lényegében lehetetlenné tette a játékot a csapatok számára, az egész találkozón mindössze három pont született, az is csak 17 másodperccel a vége előtt, amikor Jeff Reed értékesített egy 24 yardos mezőnygól-kísérletet. A Miami 159, míg a Steelers 216 yardot szerzett, rendes körülmények között ennek a duplája lett volna.

A Dolphins csapatába 99 hét után visszatért Ricky Williams, akit doppingolás miatt tiltottak el. Williams azonban sérülten hagyta el a pályát, ahogy a harmadik számú futó, Jesse Chatman is, így a Miami futójátéka lényegében megszűnt.

A Steelersnél Willie Parker a rossz talaj ellenére összehozott 81 yardot, Ben Roethlisberger pedig 21 passzából 18-at a választott célponthoz juttatott, ez 85,7%-os pontosságot jelent, amivel Big Ben klubrekordot állított fel. Az utolsó támadásban neki köszönhette a Pittsburgh, hogy mezőnygól távolságba jutott.

A mérkőzés több szempontból is történelminek nevezhető, hiszen a forduló csúcsmeccsein, a hétfő esti rangadókon még soha sem született ennyire kevés pont, emellett egyetlen NFL-mérkőzésen sem volt ilyen sokáig 0-0 az állás a pont nélkül zárult 1943-as Detroit Lions-New York Giants találkozó óta.

Legutóbb 1993-ban ért 3-0-al véget egy meccs: akkor a New York Jets verte ilyen arányban a Washington Redskinst. A Miami Dolphins számára külön keserűséget jelenthet a tény, hogy továbbra is a liga egyetlen nyeretlen csapata a 2007-es szezonban, 0-11-es mérleggel.

Ami a 12. játékhét korábbi történéseit illeti, a New England Patriots legyőzte a Philadelphia Eaglest, ezzel 11 győzelemmel megnyerte a csoportját, és már biztosan ott lesz a rájátszásban.

A Philadelphia Eagles úgy szorongatta meg a New Englandet, hogy Donovan McNabb nem is játszott. Helyette A.J. Feely irányított, és bár háromszor eladta a labdát (interception), de emellett három touchdownt is összehozott, valamint összesen 345 yardot.

Tom Brady, a Patriots irányítója idén először maradt három touchdown-passz alatt, az Eagles ellen csupán egyet sikerült adnia. A Patriots szinte végig passzolt, az első félidőben mindössze egy futást csinált, de a lefújásig is csak tizenhat lett ebből. A meglepően jól játszó Eagles ellen csak a negyedik negyedben biztosította be a New England a győzelmet, amivel már biztos résztvevője a rájátszásnak.

A Baltimore Ravens nem találta Philip Rivers ellenszerét a Chargers elleni találkozón. A San Diego irányítója három TD-passzal fontos szerepet vállalt a győzelemből. A Chargers többi pontját Nate Kaeding szerezte négy mezőnygólból és három jutalomrúgásból. A Ravens mindössze két touchdownt tudott összehozni, nem ment sem a futás, sem pedig a passzjáték. A mérkőzésen LaDainian Tomlinson is csatlakozott a 10 000 yardos táborhoz, negyedik leggyorsabban érte el ezt a mérföldkövet. A Chargers 32-14-re győzött.

Forrás: EPA

LaDainian Tomlinson (balra) 10 000 yard fölött futott eddigi pályafutása során

Devin Hester megmentette a Chicago Bearst, mely egy elképesztően izgalmas csatát vívott a Denver Broncos csapatával. A Bears négy, míg a Broncos két labdát adott el, de ezek mellett bőven szerzett pontokat mindkét csapat.

Hester a harmadik negyedben egy punt és egy kezdőrúgás után is touchdownt érően vitte át a labdát az egész pályán, és ezzel visszahozta csapata reményeit. Persze a győzelemhez kellett az utolsó hat percen belül szerzett két TD is, majd Robbie Gould 39 yardos rúgása a hosszabbításban. A Chicago fantasztikusan támadt fel, és nyerte meg a meccset 37-34-re.

Egy másik találkozó, a 49ers és a Cardinals összecsapása is csak a hosszabbításban ért véget. A Cardinals irányítója, Kurt Warner mindent megtett a siker érdekében, összesen 484 yardot passzolt, ám a négy eladott labda miatt ez is kevés volt a San Francisco ellen

A kaliforniaiaknál Frank Gore volt a legfontosabb ember, hiszen futott 116 yardot, és mellé még 98 yardot is szerzett elkapásokból. A hosszabbítás jó sokáig tartott, a győzelmet érő TD-t 10 percnyi játék után szerezte meg Tully Bunta-Cain, miután rávetődött a Warner által a célterületen (endzone) belül kiejtett labdára. A 49ers nyolc meccses nyeretlenségi szériát tört meg a 37-31-es diadallal.

Forrás: EPA

Nem véletlenül fogta a fejét Neil Rackers, az Arizona rúgójátékosa, a hosszabbításban 32 yardról hibázott

A Minnesota Vikings Adrian Peterson nélkül is simán verte a New York Giantset, köszönhetően Eli Manning négy interceptionjének. Ebből a négy megszerzett labdából hármat még a védők TD-re váltottak, a negyedikből pedig a támadók szereztek hat pontot. A Vikings a védelmének köszönheti a 41-17 arányú győzelmet. Érdeksség, hogy Manning eddig mindössze egy alkalommal adta el négyszer a labdát, és akkor is a Minnesota volt az ellenfél.

A Jacksonville Jaguars David Garrarddal a soraiban szárnyal, most a Buffalo Billsen rohant át. A Billsnek még volt esélye a negyedik negyed elején, hiszen ekkor még csak nyolcpontos volt a hátrány, azonban J.P. Losman harmadik elvesztett labdája végképp bebiztosította a Jaguars győzelmét A hazaiaknál Garrard 296 yardot passzolt, Fred Taylor 104 yardot futott, Josh Scobee pedig klubrekord-beállítást érő öt mezőnygólt rúgott, ők hárman intézték el a Billst 36-14-re.

A Cincinnati Bengals rég játszott már ilyen jól, esélyt sem hagyott a Titansnek. Carson Palmer 3 TD-t passzolt, mindhármat Chad Johnsonnak, akivel nem bírt a Tennessee védelme. A Titans futásai rendre elakadtak, így Vince Young kénytelen volt passzolni, és bár 246 yardig jutott, csapata a pontszerző zónáig nemigen ért el el, az egész találkozón mindössze két mezőnygólra futotta a vendégek erejéből. A Bengals feltámadása lehet, hogy kései, a 35-6-os győzelem után 4,7-tel áll, és ezzel harmadik az AFC Északi csoportjában.

A Tampa Bay sérülés miatt kénytelen volt játék közben irányítót cserélni, Jeff Garcia helyett Bruce Gradkowski érkezett, a védelem azonban végig a helyén volt, és ez volt a fontosabb a Redskins ellen, hiszen a defense hat labdát is szerzett. A Tampa 19 pontjából 12 mezőnygólból született Matt Bryant révén. A Washingtonnak még volt esélye a győzelemre a negyedik negyedben, azonban Jason Campbell kétszer is interceptiont dobott az utolsó öt percen belül, így végül a Buccaneers örülhetett a 19-13-as sikernek.

Egy félidőn át tartott a meglepetés a St. Louis és a Seattle meccsén, a második félidőben azonban a Seahawks rendet tett. A Rams két negyed alatt megszerezte az összes pontját, a szünet után már nem volt eredményes, és ezt könyörtelenül kihasználták a vendégek. Ráadásul a Rams dolgát az is nehezítette, hogy Marc Bulger agyrázkódással hagyta el a pályát.

A döntő momentum azonban a helyére érkező csereirányító, Gus Frerotte hibája volt 27 másodperccel a vége előtt, a Rams irányítója egy negyedik és gól szituációban ejtette ki a kezéből a labdát, a Kosok így nem tudták megszerezni a remélt TD-t, mellyel átvehették volna a vezetést. A Seattle a szerencsének is köszönheti, hogy győzni tudott 24-19-re.

A Cleveland Browns eltökélte, hogy bejut a rájátszásba, és ezért mindent meg is tesz. Jamal Lewis 134 yardot futott, Derek Anderson pedig két TD-t is passzolt, és ez elég volt a Houston ellen. A texasiak ugyan mindent beleadtak, de az utolsó negyed elején még 17 pont volt a hátrányuk, és ezt képtelenek voltak ledolgozni. A Cleveland 27-17-re nyert, és egyre közelebb kerül a rájátszáshoz.

A Panthers lecserélte Vinny Testaverdeét, és David Carr-ral állt ki a Saints ellen, majd Carr helyett jött Matt Moore, ám egyikük sem alkotott maradandót, sőt, inkább megkönnyítették a New Orleans dolgát három interceptionnel.

A Carolina erejéből mindössze 195 yardra és két mezőnygólra futotta, a Saints védelme nagyszerűen fogta meg a Párducokat, főleg a futásokat. Eközben Drew Brees zavartalanul gyűjthette a yardokat, és amellett, hogy passzolt 3 TD-t, még futott is egyet. A Panthers irányítógondjai egyre nyilvánvalóbbak, a Saints könnyűszerrel nyert 31-6-ra idegenben.

A Kansas City Chiefs csapatára rájár a rúd. Nem elég, hogy Damon Huard és Larry Johnson sem játszhatott sérülés miatt, de Priest Holmes is visszavonult a hét közepén. Holmes 22 hónapja sérült meg, kihagyott egy teljes szezont, és idén sem remekelt, ráadásul ismét megsérült, így szögre akasztotta a stoplis cipőt és a sisakot.

Forrás: EPA

Kolby Smith (piros mezben) éppen a második touchdownját szerzi az Oakland ellen

Huardot Brodie Croyle, LJ-t pedig Kolby Smith pótolta. Előbbi nagyon gyengén szerepelt, az újonc futójátékos azonban remekelt, 150 yardja mellé két TD-t is szerzett. A passzolás a Raidersnek sem ment, de Justin Fargas Smithhez hasonlóan jól futott. A két csapat lényegében azonos erőt képviselt, az egyetlen különbség az volt, hogy Dave Rayner a Kansas Cityből kihagyott egy mezőnygólt, míg Sebatian Janikowski mindkettőt értékesítette, így az Oakland győzött 20-17-re.

eredmények:
Pittsburgh Steelers - Miami Dolphins 3-0
New England Patriots - Philadelphia Eagles 31-28
San Diego Chargers - Baltimore Ravens 32-14
Chicago Bears - Denver Broncos 37-34 - hosszabbítás után
Arizona Cardinals - San Francisco 49ers 31-37 - hosszabbítás után
New York Giants - Minnesota Vikings 17-41
Jacksonville Jaguars - Buffalo Bills 36-14
Cincinnati Bengals - Tennessee Titans 35-6
Tampa Bay Buccaneers - Washington Redskins 19-13
St. Louis Rams - Seattle Seahawks 19-24
Cleveland Browns - Houston Texans 27-17
Carolina Panthers - New Orleans Saints 6-31
Kansas City Chiefs - Oakland Raiders 17-20