Vágólapra másolva!
Egy amerikai szurkoló beperelte az észak-amerikai profi baseball-ligában (MLB) szereplő New York Yankees csapatát, mert több játékosról kiderült, hogy doppingolt.

Decemberben hozták nyilvánosságra George Mitchell volt szenátornak az egész MLB-t megrázó jelentését arról, hogy a profi ligát átszövi a dopping. A játékosok állítólag több mint tíz éve használnak széleskörűen tiltott teljesítményfokozó szereket, szteroidokat és növekedési hormonokat.

A brooklyni Matthew Mitchellt - aki 1984 óta jár a híres Yankee-stadionba, hogy csapatának szurkoljon - nem a pénz érdekli, mindössze 221 dollárt követel vissza peres úton. Ez öt belépőjegy ára. A csalódott szurkoló szeretné, ha egykor imádott együttese nyilvánosan állást foglalna az ügyben. "Ha elmegyek egy baseball-mérkőzésre, valódi teljesítményeket szeretnék látni" - mondta Mitchell, aki csalást emleget. A Yankees nem kommentálta az esetet.

A Mitchell-jelentés szerint a profi liga 85 játékosa - köztük a New York Yankees 20 jelenlegi és korábbi sztárja - használt szteroidokat és teljesítménynövelő szereket. A Mithcell-listán szereplő New York-i sztárok egyike, Andy Pettitte dobójátékos - aki győzelemre vezette csapatát 2003-ban - elmondta, 2002-ben egy könyöksérülés után a gyorsabb gyógyulás érdekében emberi növekedési hormont (HGH) szedett. Az amerikai baseballban 2005-ben tiltották be a HGH használatát. Pettitte ugyanakkor azt tagadta, hogy szteroidokkal élt volna.

A volt szenátor pert indított a doppingbotrány ügyében, a bírósági tárgyalás időpontját február 20-ra tűzték ki. Mitchell szerint a tulajdonosok nem vettek tudomást a problémáról, és a játékosok érdekvédelmi szervezetei pedig azzal, hogy nem tesztelték a játékosokat, elősegítették a tiltott szerek használatát, beárnyékolva a második legnépszerűbb amerikai sportág egyes kiemelkedő eredményeit.