Vágólapra másolva!
A New England Patriots sportági történelmet írhat, ha megnyeri a profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) döntőjét, a vasárnap éjjel rendezendő 42. Super Bowlt, melyen a New York Giants lesz az ellenfele.

Az NFL históriájában még nem fordult elő, hogy egy csapat - a rájátszással együtt - 19-0-s szezont produkáljon, vagyis az összes meccsét megnyerve hódítsa el a Vince Lombardi-trófeát, márpedig a Hazafiakat már csak egyetlen mérkőzés választja el ettől a bravúrtól.

Korábban is csupán egyetlen gárdának sikerült hibátlan szezont produkálnia, de az 1972-es Miami Dolphinsnak ehhez "csak" 17 meccset kellett győztesen megvívnia, ugyanis akkoriban 16 helyett 14 találkozóból állt az alapszakasz.

Az eddig tökéletes szezonnak köszönhetően a Patriots az egyértelmű favorit, amely 2001, 2003, 2004 után negyedik Super Bowl-diadalára hajt. Öt végső győzelemmel a Pittsburgh Steelers, a San Francisco 49ers és a Dallas Cowboys áll a dicsőséglista élén, négy sikerrel jelenleg senki nem büszkélkedhet.

Az Óriások csapata, a Giants 1986 és 1990 után harmadszor hódíthatja el a sportág legértékesebb trófeáját, ezzel az Oakland Raiderst, a Green Bay Packerst, a Washington Redskint és aktuális riválisukat érnék utol.

A Patriots idei diadalmenetének titka a kitűnő támadósorban rejlik, amelyet minden idők egyik legjobbjának tartanak. Nem véletlenül, hiszen Tom Brady irányító 50 touchdown-passzával (TD), Randy Moss pedig 23 TD-elkapásával idényrekordot állított fel az alapszakaszban.

A két gárda az alapszakasz során már találkozott egymással: az utolsó játéknapon a Patriots nagy nehézségek árán őrizte meg veretlenségét, ugyanis a 3. negyed közepén még 28-16-ra vezetett a Giants, ám végül 38-35-re nyert a bostoni alakulat. A Patriotsnál több játékos is sporttörténelmet írhat egy újabb sikerrel.

Tom Brady a harmadik irányító lehet, aki négy Super Bowlt nyer, ez korábban csak két halhatatlan legendának, a 70-es évekbeli Pittsburgh Steelers- és a 80-as évek San Francisco 49ers-dinasztia irányítóinak, Terry Bradshaw-nak és Joe Montanának sikerült.

Amennyiben Brady lesz a Super Bowl legértékesebb játékosa, Montanát e tekintetben is utoléri az élen harmadik MVP-címével. Bill Belichicknek, a New England vezetőedzőjének is mérföldkövet jelentene az újabb siker: ő lehetne a második, aki ilyen szakmai csúcsra érkezik, ugyanis mostanáig csak Chuck Noll, a Steelers legendás trénere nyert 4 Super Bowlt csapatával, még a 70-es években.

Forrás: Getty Images

Junior Seau 18 éves NFL-pályafutása első aranygyűrűjét szerezheti, ha a Pats nyer

A tengerentúli szakemberek szerint a Patriots győzelme esetén aranybetűkkel írná be magát az NFL históriájába, mert olyan legendás csapatok közé emelkedne, mint a 60-as évek Packerse, a 70-es évek Steelerse, a 80-as évek 49erse és a 90-es évek Cowboysa.

A 42. Super Bowl magyar idő szerint hétfőn, 0.15-kor kezdődik, és a Sport TV élőben közvetíti.

* * *

Bob Sanderst az év legjobb védekező játékosának, Adrian Petersont pedig az idény legjobb újoncának választották a profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL).

Az Indianapolis Colts csapatát erősítő Sanders 96 szerelést mutatott be az idényben, miközben a legkevesebb pontot engedélyező védelem oszlopa volt. Ugyanakkor Peterson, a Minnesota Vikings 22 éves tehetsége ligacsúcsot állított fel, amikor november 4-én a San Diego Chargers elleni mérkőzésen 296 yardot futott, míg az egész évadban 1341 yardot teljesített.