Vágólapra másolva!
Egy síelő delfin lehet a 2014-es, Szocsiban sorra kerülő téli olimpia kabalafigurája. Erről a Fekete-tenger partján lévő 270 ezres üdülőváros lakosai szavaztak.

Szocsi polgárai négy lehetőség közül választhattak: a delfin mellett a jegesmedvére, hópehelyre és a télapóra lehetett voksolni.

"Ez volt a lehető legjobb megoldás, hiszen egyesíti városunk két szimbólumát, a hegyeket és a tengert" - mondta Viktor Kologyizsnij polgármester, aki szintén a delfint választotta.

A helyi választási bizottság, valamint a "Szocsi 2014" szervezőbizottság ugyanakkor elhatárolódott a "népszavazástól", amelyet a városi önkormányzat tájékoztatása szerint egy gazdasági társaság szervezett. Így aztán nem vehető még biztosra, de nem is zárható ki, hogy a síelő palackorrú delfin lesz a téli olimpia jelképe.

A palackorrú delfint egyébként a kipusztulás veszélye fenyegeti: tizedelik az állományt a halászhálók, a súlyos környezetszennyezés, de az állatok exportja is. Néhány évtizede még több milliósra becsülték az állományt, de szakértők szerint ma már csupán kétezer delfin él a Fekete-tengerben.