Vágólapra másolva!
A műugrók pénteken megkezdődött országos bajnokságán női 1 méteren Kormos Villő majdnem meglepte Barta Nórát, de az utolsó ugrását elrontotta, így két olimpikonunk külön versenyében végül az eindhoveni Eb ezüstérmese győzött.

A margitszigeti Hajós Alfréd uszoda főbejáratán nyíl mutatja, hogy a műugrók országos bajnokságára érkezők a Széchy Tamás komplexumhoz a Duna felőli oldalon próbálkozzanak a bejutással. Szűk családi körben vagyunk, és a műsorközlő a versenyzők mellett a szülőknek is sok sikert kíván. Az ob pénteken délután a női 1 méteres számmal kezdődik, s bár tűz a nap, így többen bikiniben napfürdőznek, a szél bitangul süvít. A női mezőnyből a 16 éves Gondos Flóra saccra negyven kiló lehet, meg is kapja a jó tanácsot, vigyázzon, nehogy egyszerűen lefújja a szél a deszkáról. S ő vigyáz is.

Az idei magyar bajnokságot norvég és osztrák ugrók egyúttal nemzetközi versennyé is teszik, de a nőknél a kilenc induló között azért két olimpikonunk, Barta Nóra és Kormos Villő viszi a prímet, ahogyan azt borítékolni lehetett. Barta a nemzetközi élmezőny tagja: két éve ugyanitt, a margitszigeti Eb-n 3 méteren bronzérmet szerzett, idén pedig az eindhoveni Eb-n 1 méteren - ami nem olimpiai szám - ezüstöt. A BVSC versenyzője éppen Eindhovenben készül az olimpiára, ám az ob-re hazaugrott.

Itt az első ugrása, a másfél szaltó előre egész csavarral szépen sikerül, utána a két és fél szaltó előre csukamozdulattal szemre ugyancsak hibátlan, persze a hozzáértők azért találnak benne kivetnivalót. Harmadiknak aztán jön a másfél szaltó hátra csuka mozdulattal, és ez bizony balul sül el, sorjáznak is a kirívóan alacsony pontszámok, még egy 2,5 is becsúszik, ami azért talán túlságosan is szigorú ítélet. A két és fél Auerbach-szaltó, ami az egyik legnehezebb ugrás, közepes lesz, s mivel addig Kormos Villő nem bakizik, a gyors fejszámolók szerint a befejező sorozat előtt ő vezet. A verseny állásáról menet közben nincs tájékoztatás, és amikor Kormos elszúrja az utolsó ugrását, Barta viszont 6-7,5 között kap a magáéra, csak azt sejtjük, hogy szoros a vége.

Így is van, Barta Nóra 225,40 ponttal viszi el először a nemzetközi verseny megnyeréséért járó aranyat, Kormos Villő 222,35-tel az ezüstöt, majd újra felvonulnak az eredményhirdetéshez, mert értelemszerűen az országos bajnokságon is ez a sorrend. Bartát azon nyomban elragadnák doppingvizsgálatra, ám előtte lecsapunk rá. "Ez most csak egy felkészülési verseny volt, és az 1 méter egyébként is csupán azt a célt szolgálja, hogy a 3 métert megalapozzuk. Az olimpián ugyanis 3 méteren ugrunk. Szóval, a most látottakból nem lehet semmilyen következtetést levonni. Másfél hónap múlva kell jól ugranom, nem most" - szögezi le. Még gyorsan megkérdezzük tőle, az azért fontos volt-e a számára, hogy megnyerje az ob-t. "Nem, 1 méteren nem igazán, ennek a versenynek nem volt tétje" - erősít rá az előbb elhangzottakra, és hozzáteszi: "Az a lényeg, hogy a 3 méter jó legyen, és jól sikerüljön az olimpiai felkészülésem."

Forrás: [origo]

Barta Nóra

Kormos Villőnak ellenben fontos lett volna, hogy nyerjen, csalódottságát, hogy a végén hagyta kicsúszni a kezéből az aranyat, nem is leplezi. "Az ötödik ugrásomat, az előre kettő és fél szaltót csuka mozdulattal sajnos elrontottam, ám az az igazság, hogy a másik négyben is lehettem volna jobb. Az ötödiket pedig azért is sajnálom nagyon, mert az utóbbi időben az edzéseken nem volt vele gond. Most azonban előjött egy régi technikai hibám, fogalmazhatunk úgy, hogy elsiettem..." - böki ki az ob ezüstérmese. "Eddig kétszer tudtam megverni Nórit, még itt 1 méteren az Eb tesztversenyén, ami nem volt hivatalos, egyszer a római Grand Prix-n, és jó lett volna most is legyőzni" - vallja be még Kormos Villő, aki a nap végén azért kap aranyat is; Reisinger Zsófiával együtt szinkron toronyugrásban. Ám ennek csökkenti az értékét, hogy ebben a számban ők az egyedüli induló pár.

A férfiak 1 méteres versenyében az osztrák Blaha Constantin gyűjti a legtöbb pontot, megelőzve Hajnal Andrást, folytatás szombaton.