Vágólapra másolva!
A még mindig csak juniorkorú oroszlányi Tóth Zsófia negyedik lett a spanyolországi Pulpiban rendezett U23-as triatlon Európa-bajnokságon.

A 37 indulót számláló mezőnyben Kovács Zsófia 8., Szalay Szandra 13., Vanek Margit pedig 15. lett a 1,5 km úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból álló erőpróbán.

A győzelmet hatalmas fölénnyel a portugál Vanessa Fernandes szerezte meg, aki toronymagas esélyesként indult a pekingi olimpián, de számára csalódást jelentő második helyen zárt.

A férfiaknál szintén portugál siker született Joao Silva révén, míg a magyarok közül Fecskovics Attila 23., Török Alfréd 30. helyen ért célba.

A vasárnapi váltóversenyek során a Balogh Barbara, Takács Anna, Szakály Zsófia összeállítású ifjúsági staféta győzött, míg a Szalay Szandra, Kovács Zsófia és Tóth Zsófia alkotta trió harmadik lett az U23-asok között.

* * *

A tiszaújvárosi TVK-Mali triatlonklub azonnali hatállyal kizárta soraiból a kazah Dmitrij Gaagot, akit szombaton pozitív doppingtesztje miatt két évre eltiltott a nemzetközi szövetség (ITU).

"A TVK-Mali megdöbbenéssel vette tudomásul Dmitrij Gaag pozitív doppingeredményét, elhatárolódik a sportoló cselekedetétől, és azonnali hatállyal kizárja soraiból" - fogalmazott az elnökség nevében kiadott hivatalos közleményében Márkus Gábor elnök.

"Gaag évek óta külön felkészülést folytatott - a kazah és orosz válogatottal edzőtáborozott -, s így történt ez az olimpiát megelőző időszakban is".

A klub vezetősége egyúttal sajnálatát fejezi ki a sportoló cselekedete miatt, mert "az egyesület és az egész triatlon társadalom egy példaképben csalódott".

Az 1999-es vb-n első, illetve a 2000-es sydneyi olimpián negyedik helyezett sportolónak a június 20-án, versenyen kívüli ellenőrzés keretében adott mintájában akadtak EPO nyomaira az ellenőrök, s mivel a B próba is igazolta az eredményt, az ITU eltiltotta őt.

Az ITU tájékoztatása szerint a büntetés június 20-tól hatályos, a 38 éves triatlonos minden ezutáni eredményét törölték, így a július 13-ai tiszaújvárosi Világkupán szerzett harmadik helyét is, ráadásul a Magyarországon kapott pénzdíját is vissza kell fizetnie.