Vágólapra másolva!

Bundázott a füvező orosz szumós

Pénzt kapott azért, hogy meccseket veszítsen el - állt elő a meghökkentő kijelentéssel az az orosz szumós, akit örökre eltiltott a japán szövetség a versenyzéstől, miután a rendőrség őrizetbe vette kábítószer-birtoklás miatt.

Wakanoho - eredetileg Szoszlan Alekszandrovics Gaglojev - hétfői, tokiói sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy megfélemlítették, emiatt fogadott el pénzt, és kapott ki bizonyos mérkőzésein. Kényszerhelyzetben volt, nem volt más választása, mint meccseket eladni - állította a 20 éves orosz, akit amúgy augusztusban kapcsoltak le a japán hatóságok, marihuánabirtoklás vádjával. Erre hivatkozva a távol-keleti ország profi szövetsége életre szólóan leparancsolta őt a küzdőtérről, mire válaszul Wakanoho beperelte a japán szumóélet irányítóit, azzal az indokkal fordulva az illetékes tokiói kerületi bírósághoz, hogy túlságosan szigorú a döntés, aminek érvénytelenítését szeretné elérni japán ügyvédjével.

Sajtótájékoztatóján tovább ment: előállt a megvesztegetés, a mérkőzések elcsalásának vádjával, anélkül azonban, hogy konkrétumokkal és nevekkel szolgált volna. Ám azt sugallta, hogy a jövőben erre is sor kerülhet, amikor így fogalmazott: "Ami a marihuánát illeti, vezetők és versenyzők is élnek vele, őket viszont nem büntetik meg. Eljön az idő, amikor többet is mondok majd a szumóban tapasztalható rossz dolgokról..." - jelentette ki Wakanoho, az első szumós az ősi japán sport kétezer éves történetében, akit örökre eltiltottak.