Vágólapra másolva!
A kecskeméti Széktói Stadionban az Európai Nemzetek Kupája 3B-csoportjának elsőségéért vívott meg Magyarország rögbiválogatottja Dániával, és váratlanul nagy különbségű győzelmet arattak a Szarvasok. A 39-12-es végeredménnyel Magyarország nem csak a vb-szerepléssel kapcsolatos álmokat tartotta életben, de a világranglistán is hat helyen lépett előre.

Rögbi világbajnoki selejtező, eredmény:
Magyarország - Dánia 39-12 (27-5)
Kecskemét, 1600 néző. Vezette: Pihovkin (orosz).
Magyarország: Gódor (Kendi), Bartus, Ódor, Gyurcsik (Ippei), Bőhm - Zsitvai, Pásztor - Heckel, Suiogan (Mészáros), Madarász (Nagy R.), Balogh T. (Haspel), Pongrácz (Novák), Koller, Réfi (Madarász), Deli (Sőlősi).
Magyar pontszerzők. Cél: Pásztor, Balogh, Heckel, Réfi, Zsitvai, Bőhm. Jutalom: Zsitvai (3). Büntető: Zsitvai.

A két csapat egyaránt vereséget szenvedett Szlovéniától, így mindkettő számára csak a győzelem biztosíthatta annak az esélyét, hogy májusban egy szinttel feljebb lép a 2011-es, Új-Zélandon rendezendő vb kvalifikációs sorozatában, a 3B divízió őszi csoportelsőjének van erre ugyanis lehetősége. Rossz hír a mieink szempontjából, hogy a két további résztvevő egyaránt gyengébb a favoritoknál, így a szlovénok a norvégok és az osztrákok elleni várható sikerekkel előnyben vannak.

A magyar rögbisek azonban nem számolgattak Kecskeméten. Már a második percben gólra váltottak egy büntetőt, és mikor az ellenfél egy céllal átvette a vezetést, Pásztor kiugrásával gyorsan visszavették azt. Zsitvai könnyű helyzetből a jutalomgólt sem hibázta el, így 10 perc után 10-5 volt az állás ide. A félidő végéig azután újabb három célt vitt a magyar XV, Balogh Tamás, Heckel és a kecskeméti kedvenc, Réfi tette le a labdát a dánok háta mögé. Zsitvai a háromból két rúgást elhibázott, de így is 27-5-tel fordultak a csapatok.

Fotó: Czinege János
Sokan voltunk a dánoknak (Fotó: Czinege János)

A korábban a legnehezebb ellenfélnek ígérkezett Dánia - amellyel először találkozott a magyar válogatott - a második félidőt is céllal kezdte, és pár percre rá az orosz játékvezető Nagy Roland durva szabálytalanságát sárga lappal tíz perc pihenővel büntette. A rossz kezdés azonban nem vetette vissza a mieinket, Zsitvai befejezésével újabb ötpontos akciót vezettek, majd a Dél-Afrikában iskolázott játékmester a jutalomrúgást is gólra váltotta. Pihovkin ezután kissé érthetetlenül "rászállt" a hazaiakra, és nagy szigorral gyors egymásutánban Gódort és Zsitvait is pihenni küldte. Ám hiába játszott két percig hármas, majd a lefújásig kettős emberhátrányban a magyar csapat, a hajrában Bőhm is célt szerzett, így nagyarányú, magabiztos győzelemnek tapsolhatott a válogatottat mindvégig eksztatikusan hajszoló közönség.

A csoportot jelenleg Magyarország vezeti, de a szlovénok helyzeti előnyből várják a folytatást, először Ausztriában lépve fel november 8-án. A világranglistán a meccs előtt csupán négy hely választotta el egymástól a résztvevőket, de a 15 pontosnál nagyobb győzelemmel Magyarország a 65. helyre lépett előre, míg Dánia a 73. jelenleg. Szlovéniát a 60. helyen jegyzik.

Fotó: Czinege János
Román rögbilendület (Fotó: Czinege János)

A Közép-Európa Kupa (CEE Rugby Cup) legutóbbi mérkőzésein papírforma eredmények születtek, a magyar-dán meccs felvezetéseként lejátszott Temesvár-Brno találkozón az első félidőben remek csatában, fej-fej mellett haladtak a csapatok (13-8), de a szünet után a brutális erejű és lenyűgöző szervezettségű román tolongás ízekre szedte a cseheket, így a végeredmény némileg torzítva a képet már egyoldalú mérkőzésről tanúskodott (41-11). A hat temesvári cél ismét bonusz pontot jelentett, így az Universitat Timisoara meggyőző fölénnyel vezeti a tabellát.

Fotó: Czinege János
Smrcek vezérletével söpörtek a Sárkányok (Fotó: Czinege János)

Pedig a Dragon mindent megtett, hogy javítson a helyzetén, első hazai mérkőzésén ellentmondást nem tűrően söpörte el a Donau Wien csapatát. Kerek 50-0-ra nyertek, nyolc célt hordva a bécsieknek. Szintén kiigazította pozícióját a nemzetközi rögbitorna táblázatán a gas.hu Battai Bulldogok csapata, amely a fél juniorválogatottat a soraiban tudó Elefántok vendégeként nyert 27-10-re. A látványos, és a sok fiatal szereplésének köszönhetően kifejezetten gyors mérkőzés furcsasága volt, hogy az összesen hét cél után mindössze egy jutalomrúgás volt sikeres, de a bonusz a labda beviteléért jár, így a Bulldogok öt ponttal gazdagodtak a meccs után.

Fotó: Czinege János
Máthé vs Kramlik: fiatalos rögbierő (Fotó: Czinege János)

A hétvégén újabb magyar presztízsütközetet élvezhetünk: a Vitézek az Elefántokat fogadják Esztergomban, a Vasas-stadionban november 8-án, 14 órakor.