Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság fair play- és etikai testületének keddi díjátadó ünnepségén a fair play-cselekedet kategóriában Kozmann György kenus és Biros Péter vízilabdázó kapott trófeát, Kovács Ferenc labdarúgóedző pedig életműdíjat vehetett át a Művészetek Palotájában.

A nemzetközi fair play-bizottság 1964-ben, a magyar 1967-ben alakult, s mindkettőnek Kamuti Jenő az elnöke, aki a Művészetek Palotájában rövid történeti ismertetővel nyitotta meg az ünnepséget.

Így a jelenlevők megtudhatták például, hogy a fair play kifejezést az irodalomban Shakespeare írta le elsőként, a sportban pedig a vívásban használták először. A kétszeres olimpiai ezüstérmes tőröző Kamuti Jenő elsőként a fair play-életműdíjat adta át Kovács Ferencnek, az MTK egykori válogatott labdarúgójának, aki az 1960-as római olimpián szerepelt a bronzérmes csapatban, és edzőként is sokra vitte. Elég csak azt említeni, hogy a Videoton együttesét bevitte az UEFA-kupa döntőjébe, ahol csak a Real Madrid tudta megállítani; s a jelenleg a fehérvári utánpótlást segítő szakember volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya is.

"Szerintem én tudtam meg utoljára, hogy díjazott leszek, és ez az életműdíj, amit még nagyon sokan megérdemeltek volna, minden korábbi megbecsülést felülír számomra" - fogalmazott a januárban 75. életévét betöltő Kovács Ferenc, akinél azonban akadt korosabb díjazott is: Varga Ferenc, a helsinki olimpia bronzérmes kajakosa 83 esztendősen vehetett át diplomát.

A sportember edzőként számtalan fiatallal szerettette meg sportágát. Diploma elismerést kapott dr. Miltényi Márta, az atlétikai válogatott keretorvosa, valamint dr. Gábor Antal, a nőivízilabda-válogatott orvosa is.

Sportszerű cselekedetéért trófea díjazásban Kozmann György kenus és Biros Péter vízilabdázó részesült. Kozmann társa, Kolonics György váratlan halála után sem mondta le az olimpiai szereplést, s rendkívüli akaraterővel fiatal társával, Kiss Tamással bronzérmes lett Pekingben. "Azt hiszem, a körülményeket mindenki ismeri... Bár csak ne kaptam volna meg ezt a díjat..." - kereste a szavakat Kozmann György.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az immár háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter szívén az olimpia előtt cisztát találtak, de orvosi engedéllyel mégis vállalta a szereplést, mert úgy érezte, a csapatnak szüksége van játékára.

- Hányan tudtak róla, hogy gond van a szívével? - kérdeztük az ünnepség után Biros Pétert.
- Talán öten, de lehet, hogy csak négyen. A feleségem, doktor Gábor Antal, a csapatorvos doktor Pavlik Gábor, Kemény Dénes szövetségi kapitány és a csapatból esetleg Szécsi Zoli. A többieknek csak az olimpiai döntő után árultam el, de szerintem akkor sokan fel sem fogták, hogy mit mondok. Csak miután megműtöttek, akkor szembesültek vele.

- Egyáltalán mikor derült ki a probléma?
- Június elején, az pedig, hogy az olimpián mégis játszhatom, júliusban.

- Nem volt kockázat abban, ha esetleg kap egy nagy ütést a mellkasára?
- Az orvosok azt mondták, hogy ebből sem lehet baj.

- Viszont az olimpia után a műtét a vártnál komplikáltabb lett.
- Ez tény. De csak az volt a probléma, hogy a vérzés nem akart elállni. Felvetődött, újra megműtenek, hogy kiderítsék, miért nem áll el, a másik variáció pedig az volt, hogy vérátömlesztést kapok. De szerencsére mindkettőtől megmenekültem.

Nagysolymosi Sándor, a férfi cselgáncsozók szövetségi kapitánya a kategóriában diploma díjazásban részesült, mert azonnal elismerte, hogy az olimpián Ungvári Miklós sokak által vitatott bírói döntéssel elvesztett mérkőzésén tanítványa az utolsó másodpercekben szabálytalan fogást hajtott végre, így jogos volt az intése.

"Sajnos Ungi nagyot hibázott, benyúlt az ellenfél dzsudogijának az ujjába, ez egyértelmű volt, a televíziós felvételek is megmutatták. Amikor kimondtam, hogy a bíró helyesen járt el, szembekerültem a versenyzővel és a szurkolókkal is, de ez volt az igazság" - jegyezte meg Nagysolymosi Sándor.

Ugyancsak diplomát kapott Kanyó Zsolt mozgássérült gerelyhajító, aki az esélyegyenlőség megőrzése érdekében a különleges kerekes székét a versenyzőtársainak is rendelkezésére bocsátotta; valamint a 16 éven aluli szekszárdi labdarúgócsapat, amely egy számára előnyös bírói ítéletet korrigált, egyenlítéshez segítve ezzel ellenfelét.

A fair play népszerűsítéséért trófeát vehetett át a Peking Szurkolói Klub, amely az olimpián hallatlan lelkesedéssel buzdította a magyar versenyzőket, az MTV Telesport szerkesztősége pedig diplomát kapott. Különdíjban részesült Overdose, a kiváló versenyló egészségét szem előtt tartó stábja, és Kamuti Jenő a díj átadásakor egy hatalmas répát és almát is küldött az eddig valamennyi futamán diadalmaskodó négylábúnak.