Vágólapra másolva!

Budapesten Közép-Európa rögbielitje

Március 29-én a budapesti BVSC-stadionban rendezik meg a CEE Rugby-kupa utolsó előtti fordulójának három mérkőzését. Kiélezett küzdelem várható, ahogy a régió hat legjobb csapata megküzd Közép-Európa első rögbibajnoki címéért.

A rögbi a világ legdinamikusabban fejlődő sportága, a sport, melyet évekkel ezelőtt még csak néhány nyugat-európai országban és a déli féltekén játszották, mára már szinte a világ minden országában ismert és közkedvelt. A közép- és kelet-európai rögbibajnokságokra jellemző, hogy egyes csapatok sikerességükkel és fejlődési sebességükkel messze kitűnnek hazáik többi együttese közül. Az ilyen egyenlőtlenségek enyhítésére alakult meg a CEE Rugby-kupa (Central & Eastern European Rugby Cup), ahol a régió kiemelkedő együttesei hasonló játékerejű, külföldi riválisaikkal mérhetik össze erejüket.

A CEE Rugby-kupa küzdelmei 2008 szeptemberében indultak meg. A szervezők legfőbb törekvése az volt, hogy magas színvonalú, izgalmas meccseket kínáljanak a rajongóknak, és természetesen új híveket toborozzanak a sportágnak. A CEE Rugby-kupa a régió legjobb rögbicsapatait hivatott összehozni, hogy egymás ellen mérhessék össze erejüket. Az első szezonnak hat résztvevője van, négy ország csapatai mérkőznek meg: a Donau Wien (Ausztria), a Dragon Brno (Csehország), a Battai Bulldogok, az Esztergomi Vitézek, illetve az Elefántok (Magyarország), továbbá az RCM Timisoara (Románia).

Március 29-én a BVSC stadionba látogat Közép-Európa hat legjobb csapata, hogy a magyar közönség előtt mérjék össze erejüket. Az első meccsen 11 órától a listavezető, RCM Timisoara, lép pályára a fiatal magyarokból álló, szélvészgyors Elefántok ellen. Ebédidőben (13:00) a Vitézek próbálják 0 ponton tartan a "sógorok" legjobb csapatát, az RC Donau Wien-t. A délutáni (15:00) meccs pedig a két 10 pontos egyesület csatája lesz: Bulldogok a Sárkányok ellen.

A temesvári klub a régió legerősebb bajnokságában, a világranglistán 17. Romániában, a felsőház egyik állandó tagja, így kimondottan oktatói szerepet kap a CEE Rugby-kupa első kiírásában. Természetesen a román klub számított a sorozat legnagyobb esélyesének már a szezon kezdetén is és esélyeshez méltón, a tabella éléről, 5 pont előnnyel készülhet az utolsó két fordulóra.

Ellenfelük az Elefántok Rögbi SE Magyarország egyik legeredményesebb klubja, mely az utóbbi időkben kezdte meg újra a felkapaszkodást a közép-európai rögbielithez. A juniorválogatottak tömkelegét adó Elefántok szélvészgyors támadásaikról híresek. Lukács Zsolt, a csapat vezetője elsimeri, hogy nem ők az esélyesek a Temesvár ellen: "A hétvégén megvertük a Kecskemétet, amely vezeti a magyar bajnokságot, ennél jobban nem is készülhettünk volna. Célokat akarunk vinni, tudjuk, hogy eddig minden meccsüket megnyerték, és nincsenek illúzióink az esélyekről, de küzdeni fogunk és pontokat akarunk szerezni."

A második mérkőzésen lép pályára az Esztergomi Vitézek Suzuki együttese, a hazai rögbi egyik zászlóshajója, mely 1999 óta zsinórban tizedik éve magyar bajnok és 2000 óta folyamatosan Magyar Kupa-címvédő. A CEE Rugby-kupában jelenleg a negyedik helyet foglalják el és bonuszpont-hátrányban vannak a többi dobogóra ácsingózó csapattal szemben. A főedző Sölösi László éppen ezért különösen fontosnak tartja, hogy a hétvégén győzzön a csapat. "Két nagyon nehéz meccsen vagyunk túl és sajnos mindkettőnek vereség lett a vége Temesváron és Belgrádban. Kicsit fáradtak a fiúk, de nagyon éhesek a sikerre. A klubnál mindenki tudja, hogy meg kell nyernünk a maradék két mérkőzést, csak így lehet esélyünk a második helyre."

Forrás: [origo]

Az RC Donau Wien a legerősebb osztrák egyesület és a válogatott nagy része is a bécsi csapatban játszik. Ugyan jelenleg utolsó helyen állnak a CEE Rugby-kupában, de ez nem ok arra, hogy a Vitézek ne vegyék komolyan a hétvégi meccset. Ausztriában mostanában kap újra erőre a rögbi és egy győzelem a rivális magyar bajnok ellen óriási fegyvertény lenne.

A hétvége utolsó meccsének hazai csapata a gas.hu Battai Bulldogok lesz, mely a magyar csapatok közül jelenleg a legjobban áll a CEE Rugby-kupában. A 20 éves fennállását ünneplő Pest megyei csapat a legnagyobb utánpótlásbázissal rendelkező magyar klub. Technikai vezetője Harmat Ákos a hétvégi fordulóval kapcsolatban elmondta: "A legfőbb dolog, hogy stabilizálódott a csapat körüli helyzet, megoldódott az edzőkérdés. A Brno ellen mindenképpen csak a győzelem lehet a cél. Többször játszottunk már ellenük rendkívül szoros és izgalmas meccseket. Ez minden bizonnyal most is így lesz."

A Bulldogok ellenfele az RC Dragon Brno, a Sárkányok, lesz. Az 1946-ban alapított Sárkányok Csehország egyik elit (Morvaország legjobb) csapatát alkotják. A cseh rugby az egyik legjobb a régióban, a válogatott jelenleg 37-ik a világranglistán. A Brno szintén a CEE Rugby-kupa dobogójára hajt, és e cél eléréséhez jó úton járnak, mivel az eddig csak a Temesvártól szenvedtek vereséget.

Nagy a tét, még semmi nincs eldöntve. Három meccs, óriási izgalom a március 29-i rögbigálán, és a kérdés ugyanaz: ki lesz Közép-Európa rögbibajnoka?