Vágólapra másolva!
A tavalyihoz hasonlóan az idén is oxfordi diadal született Oxford és Cambridge egyetemeinek 155. alkalommal megrendezett vasárnapi evezősversenyén. A két ősi angol egyetemi város amatőr diákversenyzőinek évente egyszer megrendezett összecsapása az egyik legpatinásabb és legnépszerűbb sportesemény Nagy-Britanniában.

A Temze nyugat-londoni, kanyargós szakasza mentén, valamint a hidakon az idén negyedmillióan nézték a 4 mérföld és 374 yard, vagyis 6,779 kilométer hosszú futamot.

Az oxfordi egyetem 75. győzelmét aratta, de az összesítésben még mindig a cambridge-iek állnak jobban: az 1829 óta - időnkénti megszakításokkal - megrendezett versenyek közül eddig 79-et nyertek meg. Döntetlent egyszer hirdettek a sportrendezvény 180 éves történetében: 1877-ben, amikor a két hajó teljesen egyszerre érkezett a célba. A rekordot jelenleg Oxford tartja 16:19 perccel, ezt az időt 1998-ban ért el.

A meglehetősen erős ellenszél miatt most valamivel lassabb volt a verseny, a győztes együttes 17:02 perc alatt tette meg a Putney-híd és a Mortlake városrész közötti távot.

Oxford annak ellenére győzött, hogy minden idők legsúlyosabb legénységével állt ki az idei futamra: a nyolc evezős átlagos testsúlya éppen 100 kilogramm volt Cambridge 96 kilós átlagával szemben.

A 2009-es befutó:


Az elmúlt évtizedben az oxfordiaknak megy jobban: a legutóbbi öt versenyből négyet, a legutóbbi tízből hetet ők nyertek meg.

A 2009-es futamnak is Oxford volt a fő esélyese, mivel sokkal tapasztaltabb gárdát vonultatott fel, mint a rivális. Az oxfordi hajóban ülő új-zélandi George Bridgewater bronzérmet, a brit Colin Smith pedig ezüstöt szerzett a tavalyi, pekingi olimpia evezős versenyein.

Az idei oxfordi csapatnak két kelet-európai tagjai is volt a lengyel Michal Plotkowiak és a horvát Ante Kusurin személyében.