Vágólapra másolva!
A leedsi Metropolitan Egyetemen tanító Németh László, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének korábbi elnöke által kezdeményezett program keretében újabb öt magyar sportoló kapott ösztöndíjat Nagy-Britannia egyik kiemelkedő felsőoktatási intézményébe, köztük férfi asztalitenisz-válogatottunk egyik erőssége, Zwickl Dániel.

A Leeds Metropolitan University edzéselmélet-tanáraként dolgozó Németh László 2007-ben határozta el, hogy áttételesen mintegy félmilliárd forinttal segíti a magyar sportot. Az általa életre hívott sportösztöndíj fejenként 24 millió forint értékben állja a diákok teljes tandíját, szállásköltségeit, étkezési hozzájárulását, nyelvvizsgailletékét és egészségügyi ellátását.

Az első évben nyolc magyar sportoló iratkozhatott be az egyetemre, köztük a szertornában felnőtt válogatott Hidvégi Vid, de java részben tehetséges kosarasok és röplabdázók kezdték meg a tanulmányaikat és kapcsolódtak be az angol egyetemi sportéletbe. A második évben kilencen kaptak ösztöndíjat, s immár eldőlt, hogy 2009-ben öt fővel bővül a magyar kontingens: a legismertebb új belépő a magyar férfi asztalitenisz-válogatott egyik erőssége, Zwickl Dániel, mellette a röplabdázó Herczeg Roland és Kiss Beáta, a kosárlabdázó Fehér Fanny, valamint a vízilabdázó Baranyi Lucia költözik Leedsbe.

Ugyanakkor a vízilabdázó Beluch Dániel távozik, mert a sportot tekintve Leedsben nem lát lehetőséget a fejlődésre. "A vízilabda programba vételekor tisztában voltunk azzal, hogy az ide érkezőknek misszionáriusi feladatokat kellene ellátniuk a sportág fejlesztése érdekében. Belátjuk, hogy a várakozásunk hibás volt, és a magyar vízilabdázókra túlságosan nagy terhet raktunk. Az egyetem ezért törli a férfi vízilabdát a programból" - olvasható a Leeds Metropolitan University közleményében.

Röplabdában ugyanakkor gyümölcsöző az együttműködés, Ian Smythe fejlesztés igazgató megfogalmazása szerint férfi és női röplabdában a magyarok történelmet írtak, túl azon, hogy az ösztöndíjasok nemzetközi szint hoztak a campusra.

"Az ösztöndíjprogram lehetővé teszi számomra, hogy megismerjek egy másik kultúrát és életformát, a kifogástalan létesítményekben pedig felkészült edzői gárda foglalkozik velünk" - fogalmaz Fehér Tamás, az újdonsült angol egyetemi bajnok Leeds Met egyik ösztöndíjas röplabdása.

"Örülök, hogy a jelentős költségvetési megszorítás és a pénzügyi válság ellenére sikerült további százhúsz millió forint értékű támogatással kibővíteni a programot, és ezzel el is értem a tervezett a félmilliárdos keretet. Bízom benne, hogy Magyarország hasznosítja majd az egyetemről kikerülő fiatalok szaktudását" - mondja Németh László.