Vágólapra másolva!
Ritmikus gimnasztikában is lesz versenyzőnk a tajvani Világjátékokon. A mesterfokú bajnok, Világkupa-döntős Vass Dóra ugyanis tartalék volt, és visszalépés miatt indulási jogot szerzett az olimpián kívüli sportágak világversenyére, amelyet négyévente rendeznek meg.

A ritmikus gimnasztika az egyetlen olyan sportág, amely az olimpián is jelen van, csak míg az ötkarikás játékokon egyéni összetettben és együttes kéziszercsapatban avatnak bajnokot, addig a Világjátékokon egyéniben szerenként osztanak aranyérmet.

Vass Dóra négy szerrel - szalag, kötél, karika, labda - szerepel Kaohsiungban, ahol a világ legjobb 24 versenyzője áll majd szőnyegre a selejtezőkben, és az első nyolc kerül a szerenkénti döntőkbe.

A magyar bajnok karikával és labdával szeretne minél jobb eredményt elérni. "Nagyon megörültem, amikor a Nemzeti Sportszövetség tájékoztatott, hogy én is ott leszek a Világjátékokon. A pontos mezőnyt még nem ismerem, így az esélyekről sem tudok bővebben nyilatkozni, de mindenképpen szeretnék hibátlan gyakorlatokat bemutatni. Addig is több verseny vár rám, most hétvégén például itthon a vidékbajnokság" - mondta Vass.

Az olimpiai és az olimpián kívüli sportágak azonban nemcsak az ritmikus gimnasztika kapcsán, hanem a Lausanne-i Olimpiai Múzeumban is kapcsolódtak az olimpiához, a Világjátékok szervezői ugyanis nagyszabású kiállítással mutatják be az "ötkarikán kívüli" világot.