Vágólapra másolva!

Az ifjúsági olimpiával polírozza az ötkarikás eszmét a NOB

A Magyar Olimpiai Bizottság hétfői bejelentése szerint kétszázhúsz fiatal magyar sportoló készül a 2010 augusztusában Szingapúrban megrendezendő első nyári ifjúsági olimpiára. Az ázsiai miniállamban huszonhat sportágban rendeznek egyéni, illetve csapatversenyeket.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2007 júliusában a guatemalai kongresszusán történelmi döntést hozott, amikor eldöntötte, hogy 2010 nyarától megrendezi az ifjúsági olimpiát.

A négyévente sorra kerülő eseményen a 14-18 éves korosztály képviselői vehetnek részt. Rögtön kilenc város jelentkezett be, hogy 2010 nyarán szívesen otthon adna a játékoknak: Athén, Bangkok, Torinó, Guatemalaváros, Kuala Lumpur, Moszkva, Poznan és Szingapúr mellett Debrecen is, de a "döntőbe" kerülésre nem volt esélye. A végső szavazáson, tavaly február 21-én Szingapúr 53:44-re nyert Moszkvával szemben.

Az első ifjúsági olimpiát a 4,5 milliós lakosságú ázsiai városállamban 2010. augusztus 14-26. között rendezik meg. A 75 millió dollár költségvetésű fesztivál huszonnégy helyszínen zajlik majd, melyek közül tizenkilenc már elkészült.

A játékok műsorán 26 sportág szerepel, és 201 versenyszámban 3600 fiatal sportoló méretheti meg magát. Érdekesség, hogy több sportágban - atlétikában, öttusában, vívásban, triatlonban és úszásban a fiúk és a lányok részvételével vegyes számokat is kiírnak.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság biztosítani kívánja, hogy mind a 205 nemzeti olimpiai bizottság legalább négy versenyzőt indíthasson. A "nagy olimpiához" hasonlóan azonban alapvetően itt is kvótákat kell szerezni az adott sportág ifjúsági világbajnokságain, valamint a korosztályos kontinentális bajnokságokon. Emellett atlétikában és úszásban a világranglistáknak is fontos szerepük lesz a mezőny összeállításánál.

A négy csapatsportban - labdarúgás, kézilabda, gyeplabda, röplabda - öt földrészről csak egy-egy együttes vehet részt, de minden ország csupán egy fiú és egy lány csapatot indíthat. A vízilabda sajnos nem szerepel a programban... Fontos kitétel még, hogy az egyéni sportágakban valamennyi nemzet legfeljebb hetven versenyzőt nevezhet.

"A ifjúsági olimpia életre hívása fontos és szerethető kezdeményezése a NOB-nak, mert az olimpiai eszme terjesztésére bizony ráfér némi polírozás. Lehangoló adatok vannak arra nézve, hogy manapság milyen kevés gyermek sportol rendszeresen, mert ehelyett inkább napi öt órát internetezik. Mindent meg kell tennünk, hogy a sportot közelebb hozzuk a fiatalokhoz, és ráébresszük őket arra, hogy ez is az életöröm egyik forrása" - fogalmazott Schmitt Pál a Magyar Olimpiai Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján. A MOB elnöke egyúttal leszögezte, az ifjúsági olimpiával a NOB-nak nem az a célja, hogy dominánsan sportversenyeket rendezzen; sokkalta inkább a sport, a kultúra és a nevelés hármas egységének megvalósítsa.

Schmitt Pál arról is szólt, hogy nem tartaná szerencsésnek, ha a versenyzőket 14-18 éves korban a pénzjutalom motiválná, így efféle díjazás nálunk vélhetően nem is lesz. Ugyanakkor a MOB igyekszik megtalálni a módját annak, hogy a felkészítő edzőket, valamint a gyerekeket kibocsátó iskolákat is ösztönözzék a minél jobb eredmények elérésére.

A MOB részéről Gyulay Zsolt alelnök felel a szingapúri "projektért", s az olimpiai bajnok kajakozó arról tájékoztatott, hogy jelenleg 220 fiatal magyar sportoló készül az első nyári ifjúsági olimpiára. Konkrét célkitűzést a szereplésre még nem határoztak meg, egyelőre a lehető legtöbb kvóta megszerzése a vezérlő elv.

Érdekesség, hogy a 220 fős keret tagjai közül három úszó ott volt a tavalyi pekingi olimpián: az 1993. április 22-i születési Kapás Boglárka a magyar delegáció legfiatalabb tagjaként a 400 méteres gyorsúszásban a 29. helyen végzett. Dobár Éva 50 gyorson 41. lett, Bernek Péter pedig a férfi 4x200-as gyorsváltó tartalékja volt.

Mellettük teniszben az ifjúsági Európa-bajnok Babos Tímea és az ifi Eb-bronzérmes Susányi Zsófia, vívásban a kadet világbajnok kardozó Várhelyi Kata és a kadet vb-5. tőröző Lupkovich Dóra lehetnek a magyar csapat legnagyobb szingapúri reménységei. A 16 éves Babos a hónap elején élete második felnőtt versenyén megnyerte a 10 ezer dolláros edinburgh-i viadalt, és nemzetközi szinten is a legígéretesebb teniszezők között tartják számon.