Vágólapra másolva!
Újabb négy évre Mesterházy Attilát, a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetőjét választották elnöknek a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) pénteki tisztújító közgyűlésén.

A jelenlévő egyesületi küldöttek összesen 106 szavazatából Mesterházy 54-et, riválisa, a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Nagy Tímea 52-t kapott. A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó lett a SOSZ új általános alelnöke.

Az idén 20 éves fennállását ünneplő SOSZ történetében ez volt az első alkalom, hogy egynél több személyt jelöltek az elnöki posztra. A 14 tagú új elnökségbe bekerült Kovács Antal olimpiai bajnok cselgáncsozó is.

A 2005 óta elnök Mesterházy Attila a titkos szavazás előtti programbeszédében az elmúlt négy esztendő jelentős eredményeként azt említette meg, hogy a SOSZ egy forint állami pénz mellé tíz forint szponzori támogatást tudott szerezni az egyesületeknek; valamint, hogy a szövetség 95 millió forintos állami támogatását tavaly 115 millióra sikerült feltornázni, s ez az összeg idén is megmaradt.

Hangsúlyozta, hogy a SOSZ kezdeményezésére első alkalommal a pekingi olimpia után nemcsak a versenyzők és edzőik, hanem az őket foglalkoztató egyesületek is anyagi elismerésben részesültek az állam részéről. A következő időszak legfontosabb feladataiként Mesterházy a SOSZ regionális tagszervezeteinek létrehozását, valamint a helyi érdekek hatékonyabb érvényesítését nevezte meg.

Az elnökség írásos beszámolójában ugyanakkor az is szerepel, hogy a magyar sportklubok több mint 80 százaléka változatlanul finanszírozási gondokkal küzd, s továbbra is milliárdos nagyságrendű az a köztartozás, ami országosan a sportegyesületeknél jelentkezik. A klubok létesítményeinek több mint 60 százaléka közepes, vagy annál rosszabb műszaki állapotban van. Tovább csökkent az igazolt versenyzők száma, s a visszaesés mértéke különösen az utánpótláskorúaknál aggasztó.

A másik elnökjelölt, a Hajós Alfréd Uszoda létesítményvezető-helyetteseként dolgozó Nagy Tímea a Magyar Olimpiai Bizottság két vezetője, Molnár Zoltán és Kovács Tamás között foglalt helyett a közgyűlésen, s programbeszédében kiemelte: a MOB-tól ígéretet kapott arra, hogy a bizottság a Bay Béla Edzői Ösztöndíj Programhoz hasonlóan kész évi 100 millió forinttal támogatni a SOSZ-t, s rajta keresztül az egyesületeket.

Mivel a bejelentés alapvetően befolyásolhatta a szavazás eredményét, ezért még a voksolás előtt megkérdezték Molnár Zoltánt, hogy ez a mértékű támogatás csak abban az esetben érvényes-e, ha Nagy Tímea lesz az elnök. A MOB-főtitkár azonban erre nem adott egyértelmű választ.

Az elnökválasztás előtti percekben a teremben tapasztalt hangulatból is kiderült, hogy Mesterházy a baloldal, Nagy Tímea pedig a jobboldal elnökjelöltje. Ekkor több felszólaló is hangsúlyozta, hogy a sportban el kellene kerülni az országban tapasztalható megosztottságot. Ezért még a szavazás előtt a közgyűlés nyilatkozatot kért mindkét elnökjelölttől arról, hajlandók-e abban az esetben is munkájukkal segíteni riválisukat, s egyben a SOSZ-t, ha nem rájuk esik a tagság választása.

Erről Mesterházy és Nagy is biztosította a jelenlévőket, s utóbbi később elvállalta az elnökségi tagságot, amelyet 97-ből kapott 89 szavazattal ki is érdemelt. Mesterházy ezután bejelentett, hogy a párbajtőrvívó lett a SOSZ általános alelnöke.