Vágólapra másolva!
Május 30-án Mezőtúron mintegy ezer néző előtt 28 versenyző részvételével került sor a Pokol Kapuja elnevezésű ketrecharc-gálára. Arcon rúgás, ütés, fojtogatás - az elvakultak által csak a küzdősportok királyának nevezett sportágban szinte minden megengedett a gerincfeszítést kivéve. Nézze meg a gáláról készített fotóriportunkat!

Az első ketrecharcot az Egyesült Államokban rendezték, alapjait pedig az ókori gladiátorjátékok adták. Noha a küzdelem itt természetesen nem életre-halálra megy, a ketrecharc az egyik legbrutálisabb küzdősport, a szabályok minimálisak, a küzdelmek igen veszélyesek.

A ketrecből csak feladás, kiütés, ritkábban pontozásos győzelem juttathatja ki a versenyzőt. "Olyasmi ez, mint a K1, csak kicsit meg vannak hekkelve a szabályok" - mondta az egyik szakértő szurkoló Mezőtúron, ahol a főiskola tornatermében ezren voltak kíváncsiak a ketrecharcokra.

Úgy tartják, hogy a jó ketrecharcosnak minden küzdősportot ismernie kell, a dzsúdó, a birkózás, a karate és a boksz képviselői is sokszor kipróbálják magukat ebben a rendkívüli keménységet igénylő sportágban. A profik szinte bármit megtehetnek a nyolcszögletű, két méter magas, hálóval borított ketrecben, megengedett az arcra könyökölés, a taposó rúgás, egyedül a gerincfeszítés tilos.

Fontos szabály, hogy a ketrecbe kapaszkodni tilos, menet közben viszont nem engedik a pihenést, s ha sokáig inaktív a küzdelem, intést kap a harcos.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Tekintse meg képgalériánkat!

A mezőtúri tornateremben az arcukat is félthették a versenyzők, mivel a szabályok szerint nyugodtan bele lehet rúgni, kivéve, ha a föld felé néz a vesztésre álló fél, ha azonban onnan kicsit fölemeli a fejét s már látja az ellenfelét, akkor már számíthat is az érkező fejbe rúgásra.

Huszonnégy amatőr és négy profi versenyző lépett a ringbe a gálán, előbbiek háromszor három, utóbbaik kétszer öt percig küzdöttek. A helyi Ász Fighter Club harcosa, Juhász Dávid még nincs 16 éves, mégis nevezett a versenyre, és nyert: egy fojtással feladásra kényszerítette ellenfelét.

A világbajnok Felfőldi Szabolcs nem húzta sokáig az időt, már az első menetben KO-val verte Dana Rómeót.

Súlyos sérülés szerencsére nem történt szombaton, egy versenyző maradt csak földön, Vass Sándor, akit hasba rúgtak, míg egy másik harcosnak felszakadt a szemöldöke.