Vágólapra másolva!
Kaohsziungban egy fergeteges megnyitóval megkezdődtek a VIII. Világjátékok küzdelmei. Az olimpián kívüli sportágak világversenyének tajvani megnyitóján 30 ezer néző tapsolta végig a 98 ország sportolóinak bevonulását. A magyar csapat zászlaját Babicz Balázs strandkézilabdás vitte.

Egy délutáni kiadós langyos eső ijesztett rá a résztvevőkre Kaohsziungban, de a megnyitó kezdetére megszűnt az égi áldás, és jött a forró pára, így alaposan megizzadt mindenki a stadionban, ahol Ma Jing-zsou, Tajvan köztársasági elnöke nyitotta meg a július 26-ig tartó eseményt.

A megnyitón Csodálatos sziget címmel monumentális produkcióval rukkoltak elő a kaohsziungiak. A show-ban helyet kaptak az ősi gyökerek motívumai, és a modernizáció elemei is.

A kínai versenyzők és vezetők nem vettek részt a csütörtöki eseményen, a 100 tagú delegáció teljes egészében távolmaradt. "Az az érzésem, hogy ha a kínai versenyzők most nincsenek is jelen, hogy ne sértsenek bizonyos érzékenységeket, a versenyekben azért részt fognak venni" - mondta Ma Jing-zsou.

Forrás: [origo]

A 23 millió lakossal rendelkező Tajvan 1949-ben elszakadt Kínától a kommunisták és a nacionalista párt polgárháborújának végén, amikor a vesztes nacionalisták a szigetre menekültek. Peking azóta is Kína részének tekinti az önálló életet élő Tajvant.

A mieink közül már pénteken a mieink közül többen is megkezdik a küzdelmeket: a szumósainkon kívül a sárkányhajósaink is bemutatkoznak, de megkezdi a versenyeket az rg-s Vass Dóra és az ejtőernyős Asztalos István is.