Vágólapra másolva!

Kajak-kenusok is futnak a szupermaratonon

A szervezők 13-15 ország mintegy ezer résztvevőjét várják az október 19. és 23. közötti 20. Bécs-Pozsony-Budapest szupermaratonra.

Az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján Simóka Bea szakállamtitkár elmondta, hogy a verseny húsz év alatt bizonyította, igény van rá és népszerű. Nagy Sándor, a szervezőbizottság elnöke emlékeztetett, hogy 1990-ben nyolc országból 308-an indultak, míg tavaly már 13 ország 773 képviselői teljesítette a távot.

Míg kezdetben futóversenynek indult a szupermaraton, időközben csatlakoztak a kerékpárosok, a görkorcsolyázók, majd vízre szállva az evezősök és kajak-kenusok is "maratoniztak". A szupermaraton fő jellegzetessége, hogy 100 métertől 100 km-ig mindenki annyit teljesíthet, amennyire az erejéből futja. Az utolsó napi, budapesti szakaszra úgynevezett csatlakozó futásokat is terveznek, vagyis a Tabánban és a Jászai Mari téren be lehet kapcsolódni a versenybe. Az idei viadal újdonsága, hogy a vakok és gyengén látók már nem csak tandemkerékpárral, hanem futva is nekivágnak a 320 km-es távnak.

Az amatőr és profi futók mellett a ebben az évben is rajthoz állnak más sportágak versenyzői is, a bajnokok csapatában egy hely még kiadó. A kenus Hüttner Csaba mint csapatkapitány elmondta, hogy az olimpiai bronzérmes kenus Kozmann György, a maratoni kenus világbajnok Csabai Edvin, valamint a szintén világbajnok kajakos Beé István mellé szerették volna megnyerni, az újdonsült öttusa világbajnok Marosi Ádámot, ám ő más programja miatt kénytelen volt lemondani az indulást.

"Két hete teljesítettem a félmaratont, vagyis az a 21 km már a lábamban van" - nyilatkozta Kozmann György. "Naponta tíz kilométerekkel edzek a szupermaratonra, azt még nem tudom, hogy a csapatból ki mikor, mennyit fut majd, de mivel mindannyian szeretünk futni és a kihívásokat is szeretjük, nem lesz gond a feladatat teljesítésével."